Jeśli macie w domu pomarańczę to możecie z jej słodkiego sokuprzyrządzić pyszny syroppomarańczowy do naleśników.Gotuje je się w gęstym syropiepomarańczowym.I co tu dużo mówić!Są pyszne!Składniki na ciasto naleśnikowe:(około 10 sztuk)300 g mąki500 ml mleka2 jajkaszczypta soli50 g roztopionego masła do ciastamasło lub olej roślinny do smażenia3 łyżki brązowego cukrusok z połowy cytrynysok z 1 - 2 pomarańczystarta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam)2 łyżki masła1 łyżka likieru pomarańczowegoDo podania:serekmascarponebita śmietanaserekwaniliowysyrop klonowySkładniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut.Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę.Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać na patelni.Dodałam do niego również roztopione masło,można odrobinę oleju,ponieważsmażyłam naleśniki na żeliwnej patelni już bez tłuszczu.Usmażone naleśniki złożyłam w trójkąty i zabrałam się za syrop.Wsypałam na patelnię brązowy cukier.Wlałam wyciśnięty sok z pomarańczy.Rozpuściłam masło.Wycisnęłam sok z połowy cytryny i łyżkę likieru pomarańczowego.Można wsypać startą skórkę z pomarańczy-ale moi domownicy nie przepadają za nią więc nie dodałam.Sos zacznie bulgotać i gęstnieć.Trzeba uważać ,żeby się nie przypalił.Układałam na patelni kolejno naleśniki i chwilę gotowałam w syropie.Można polać je brandy i przed podaniem podpalić dla efektowniejszego efektu.Chwilę podsmażamy i obracamy naleśniki.Smacznego!