Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mięta 1 pęczek
białka 1 sztuk
cukier 4 łyżek stołowych
pomarańcze 4 sztuk
mleko 60 mililitrów
śmietana 100 mililitrów
jajka 2 sztuk
mąka 2,5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
masło 1 łyżek stołowychzagęstnik 0 , 5 łyżek deserowych
likier pomarańczowy 1 łyżek deserowych
olej 4 łyżek stołowych
śmietana bita 100 gramówWykonanie:Umytą, osuszoną
miętę podzielić na małe gałązki i posmarować roztrzepanym
białkiem oraz posypać
polową cukru. Pozostawić do wyschnięcia.Z jednej sparzonej
pomarańczy otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać
mleko,
śmietanę,
jajka,
mąkę, skórkę otartą i szczyptę
soli na gładkie ciasto naleśnikowe. dodać płynne
masło i wymieszać. odstawić na 30 minut.Obrać pozostałe
pomarańcze, miąższ podzielić na niewielkie cząstki, zbierając wyciekający sok. Sok z
pomarańczy zagotować, dodając pozostały
cukier. Zagęstnik wymieszać z łyżką
wody i wlać do soku, wymieszać i zagotować. Włożyć cząstki
pomarańczy, wlać
likier, wymieszać i ostudzić.Z ciasta usmażyć na
oleju 8 cienkich naleśników. Sos
pomarańczowy wymieszać z
bita śmietaną. Naleśniki smarować niewielka ilością sosu, składać na pół i układać po 2 na talerzach żaroodpornych. Wyłożyć na nie resztę
śmietany. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż uzyskają złocisty kolor. Podawać udekorowane gałązkami
mięty z cukrze.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: