ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomięta 1 pęczekbiałka 1 sztukcukier 4 łyżek stołowychpomarańcze 4 sztukmleko 60 mililitrówśmietana 100 mililitrówjajka 2 sztukmąka 2,5 łyżek stołowychsól 1 szczyptamasło 1 łyżek stołowychzagęstnik 0 , 5 łyżek deserowychlikier pomarańczowy 1 łyżek deserowycholej 4 łyżek stołowychśmietana bita 100 gramówWykonanie:Umytą, osuszoną miętę podzielić na małe gałązki i posmarować roztrzepanym białkiem oraz posypać polową cukru. Pozostawić do wyschnięcia.Z jednej sparzonej pomarańczy otrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać mleko, śmietanę, jajka, mąkę, skórkę otartą i szczyptę soli na gładkie ciasto naleśnikowe. dodać płynne masło i wymieszać. odstawić na 30 minut.Obrać pozostałe pomarańcze, miąższ podzielić na niewielkie cząstki, zbierając wyciekający sok. Sok z pomarańczy zagotować, dodając pozostały cukier. Zagęstnik wymieszać z łyżką wody i wlać do soku, wymieszać i zagotować. Włożyć cząstki pomarańczy, wlać likier, wymieszać i ostudzić.Z ciasta usmażyć na oleju 8 cienkich naleśników. Sos pomarańczowy wymieszać z bita śmietaną. Naleśniki smarować niewielka ilością sosu, składać na pół i układać po 2 na talerzach żaroodpornych. Wyłożyć na nie resztę śmietany. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż uzyskają złocisty kolor. Podawać udekorowane gałązkami mięty z cukrze.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: