ßßß Cookit - przepis na Fińskie bułeczki kardamonowe

Fińskie bułeczki kardamonowe

nazwa

Wykonanie

Finlandia pachnie kardamonem. Albo nie, teraz to kardamon pachnie dla mnie Finlandią i miłymi wspomnieniami. Dlatego bardzo się ucieszyłam, kiedy przez przypadek natrafiłam na przepis na te bułeczki. Szybko wysłałam Outi linka i zapytałam, czy ich nie jadłyśmy. Wydawało mi się, że tak. Okazało się, że nie były to dokładnie te bułeczki, ale coś w rodzaju chałki kardamonowej, którą smarowałyśmy bitą śmietaną. W Japonii jadłam już bułki ze śmietaną i owocami, ale i tak to połączenie wciąż jest dla mnie troszeczkę zabawne (tak samo O. łapała się za głowę, kiedy jadłam tosty z dżemem. "Jak to! Przecież dżem nie pasuje do chleba" :-)), więc dzisiaj zdecydowałam się podać te bułeczki z konfiturą malinową (tak, mam jeszcze dużo słoiczków w zapasie ;-)). Są wspaniałe i wyjątkowo delikatne. Zakochacie się.
Przy okazji przypominam przepis na pomarańczowe ciasto Outi ♥
Przepis na podstawie I can't stand up
Składniki:
3 szkl. mąki
1 szkl. ciepłego mleka
100g masła
1/2 szkl. cukru
40g świeżych drożdży
1 jajko
1,5 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
+ białko do posmarowania
+ dżem lub bita śmietana do podania
Do mleka dodać drożdże i wymieszać dokładnie żeby się rozpuściły. Dodać cukier, sól, kardamon, jajko i ponownie wymieszać. Przesiać do tego połowę mąki i dodać masło, wymieszać, a następnie dodać resztę mąki. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Wtedy posypać je mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok. godzinę lub do podwojenia objętości.
Z gotowego ciasta formować okrągłe bułeczki, posmarować je białkiem i przed pieczeniem pozwolić im jeszcze rosnąć przez 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 10 min.
Upieczone bułeczki posmarować dżemem i/lub bitą śmietaną. Albo jeść same, bo takie też są pyszne.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/02/finskie-bueczki-kardamonowe.html