Wykonanie
Ile placków tyle przepisów...Może ktoś z was skorzysta z mojego;-) Od czego zacząć?Może od sosu...I tak zależy co kto lubi ,ja wybrałam
mięso gulaszowe z
indyka.Pokroiłam w kostkę i podsmażyłam.Drobno pokrojoną
cebulę również podsmażyłam na patelni.Przełożyłam wszystko do garnka i zalałam
wodą.Na małym ogniu
mięso się dusiło wraz z
listkiem laurowym,
zielem angielskim,
czosnkiem,
solą,
pieprzem,
papryką słodką i ostrą.Można wrzucić pokrojoną
marchewkę,
paprykę,
groszek,
pieczarki co kto lubi.Zostawiamy wszystko na ok.40 minut i na koniec gotowania można dodać łyżkę
koncentratu pomidorowego.Teraz placek:około 1kg
ziemniaków1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 szt.
jajek1 szt.
cebulimajeraneksól,
pieprzolej do smażeniaStarłam drobno
ziemniaki ( ja odlewam
wodę ,która się zbiera ) i starłam do środka
cebulę.
Dodałam
mąki ziemniaczanej i pszennej ale naprawdę mało(to ma być placek z
ziemniaków a nie z
mąki),
jajka,
majeranek,
sól i
pieprz.
Usmażyłam je na
oleju na patelni
Placki najlepiej smażyć przed samym podaniem, są wtedy chrupiące i ciepłe.SMACZNEGO!Zapraszam również na:placuszki ziemniaczane bez
mąki.
placki ziemniaczane z
kurkami