ßßß
Składniki:275g twarogu ( u mnie Pilos z Lidla)jajko4 łyżki jogurtu naturalnego ( można użyć śmietany)4-5 łyżek maki pszennej lub pełnoziarnistej1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżka cukru białego lub trzcinowegotłuszcz do smażeniacukier puder do posypania placówWykonanie:Ser rozdrobnić włożyć do blendera, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy plus jogurt - miksujemyPo uzyskaniu płynnej gładkiej masy przekładamy do miski, dodajemy mąkę, mieszamy w celu połączenia składników.Możliwe, iż będzie trzeba dołożyć jeszcze mąki, najlepiej zrobić próbę smażąc pierwszego placka czy smaży się równomiernie czy też "rozchodzi się" masa po patelni.Na rozgrzaną patelnię dodajemy tłuszcz, nastęnie smażymy placki na wolnym ogniu do zarumienienia się z obu stron.Możemy obsypać placki dodatkowo pudrem, polać miodem, czy też sosem z ulubionych owoców.