Wykonanie
Placki z użyciem
twarogu możemy zrobić na słodko jak i na ostro. Oczywistym jest, wersja na słodko bardziej przypadła domownikom. Zrobiłam bez dodatków, lecz śmiało możecie polać jej sosem
owocowym z
wiśni,
malin,
truskawek,
żurawiny, lub dodać po prostu
jabłka skarmelizowane:)

Składniki:275g
twarogu ( u mnie Pilos z Lidla)
jajko4 łyżki
jogurtu naturalnego ( można użyć
śmietany)4-5 łyżek
maki pszennej lub pełnoziarnistej1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka
cukru białego lub trzcinowegotłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania placówWykonanie:
Ser rozdrobnić włożyć do blendera, dodać
jajko,
cukier,
cukier waniliowy plus
jogurt - miksujemyPo uzyskaniu płynnej gładkiej masy przekładamy do miski, dodajemy
mąkę, mieszamy w celu połączenia składników.Możliwe, iż będzie trzeba dołożyć jeszcze
mąki, najlepiej zrobić próbę smażąc pierwszego placka czy smaży się równomiernie czy też "rozchodzi się" masa po patelni.Na rozgrzaną patelnię dodajemy tłuszcz, nastęnie smażymy placki na wolnym ogniu do zarumienienia się z obu stron.Możemy obsypać placki dodatkowo pudrem, polać
miodem, czy też sosem z ulubionych
owoców.