Wykonanie
Dyni wcześniej nie robiłam sama, nadszedł czas aby próbować specjałów z jej dodatkiem. Przepis na placki znalazłam TUTAJ Zrezygnowałam z
rodzynek, za którymi po prostu nie przepadam. Placki zasmakowały mnie, rodzinka podeszła do tego z mniejszym entuzjazmem. Cóż zrobić gdy są oporni na nowe smaki;)

Składniki:200 g surowej dyni( bez skóry)1 łyżka
masła1/2 łyżeczki drobno startego
imbiru250 g
białego sera (u mnie półtłusty)4 łyżki
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego2
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka)około 4 - 5 pełnych łyżek
mąkis zczypta
cynamonuolej do smażenia placków

Wykonanie:
Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach.
Masło wkładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy
dynię i
imbir, smażymy przez około 5 - 7 minut aż
dynia zmięknie, odstawiamy.
Twaróg mielimy w maszynce lub dokładnie rozgniatamy praską, dodajemy
cukier,
cukier wanilinowy oraz
żółtka. Mieszamy z
dynią.Ubijamy
białka, dodajemy do masy
serowo - dyniowej razem z przesianą
mąką (4 łyżki),oraz
cynamonem.Delikatnie mieszam y - masa powinna być gęsta.Rozgrzaną patelnię smarujemy
olejem najlepiej przy pomocy pędzelka.Nakładamy porcję czubatą łyżką, rozpłaszczamy ją na powierzchni patelni i smażymy do zarumienienia, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy, aż będą lekko zrumienione.Podajemy ciepłe, np. z dodatkiem
cukru pudru,
śmietany lub
konfitury.