ßßß Cookit - przepis na Chlebek odrywany z parmezanem i ziołami - World Bread Day 2013

Chlebek odrywany z parmezanem i ziołami - World Bread Day 2013

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mamy Światowy dzień chleba, z tej okazji upiekłam chlebek odrywany. Zainspirowała mnie swoim przepisem Bernika . Piekąc ten chleb wzorowałam się właśnie na nim. Chlebek ten dołączam do Akcji World Bread Day 2013 .
Chleb jest bardzo aromatyczny, sycący. Podany z masłem solonym - przepyszny!
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki margaryny
1/3 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki letniej wody
2 łyżeczki drożdży instant
2 garście startego parmezanu
1 garść pokrojonego szczypiorku
łyżka cukru
łyżeczka soli
2 jajka
łyżka oregano (u mnie suszone)
Farsz:
1 garść startego parmezanu
1 garść startego zółtego sera
1 garść pokrojonego szczypiorku
Do polania :
2 łyżki roztopionego masła
Do posmarowania i obsypania blachy:
łyżka margaryny/masła
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku chleba. Zaczęłam od składników mokrych tj. wody, mleka jajka, roztopiłam masło, które jeszcze ciepłe, ale nie gorące wlałam do maszyny, dodałam cukier, następnie mąke, sól, ser i szczypiorek Nastawiłam na wyrabianie ciasta drożdżowego....
Gdy jednak nie macie maszynki :
Mąkę wsypujemy do miski, nastanie wlewamy roztopione wcześniej masło, wodę. Do mleka wsypujemy drożdże dodajemy cukier mieszamy i wlewamy do miski z mąka. Wbijamy dwa jajka i wyrabiamy chwilę, aby składniki się połączyły,
Dodajemy ser, szczypior i oregano wyrabiamy chwilę, odstawiamy w ciepłe miejsce przykrytą miskę czystą ściereczką na około godzinę.
Na obsypaną stolnicę przekładamy ciasto, musimy rozwałkować duży prostokąt, kroimy ostrym dużym nożem na trzy w miarę równe pasy, na pierwszy sypiemy dwa rodzaje startego sera dokładamy pokrojony szczypiorek, przykrywamy drugim paskiem, także obsypujemy serami i szczypiorkiem i ostatni pasek ciasta również obsypujemy serami i szczypiorkiem.
Jak widać na zdjęciach, obsypałam na początku cały płat ciasta - to był błąd. Gdy pokroimy ciasto na trzy części i będziemy przekładać jeden na drugi wszystko się rozsypuje na boki i na środek ciasta, potem trzeba wszystko dookoła zbierać ;)
Gdy mamy już paski poukładane jeden na drugim, smarujemy foremkę keksówkę masłem i obsypujemy mąką, nastawamy piekarnik na 175*C
Kroimy nasze paski w kwadraty i wkładamy do keksów-ki, nie ściskamy, gdyż chleb podrośnie. Smarujemy na wierzchu jeszcze roztopionym masłem. Pieczemy około 30-35 minut, bez użycia termoobiegu.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2013/10/chlebek-odrywany-z-parmezanem-i-zioami.html