Wykonanie
Dzisiaj mamy Światowy dzień
chleba, z tej okazji upiekłam chlebek odrywany. Zainspirowała mnie swoim przepisem Bernika . Piekąc ten
chleb wzorowałam się właśnie na nim. Chlebek ten dołączam do Akcji World Bread Day 2013 .
Chleb jest bardzo aromatyczny, sycący. Podany z
masłem solonym - przepyszny!

Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1/4 kostki
margaryny1/3 szklanki letniego
mleka1/4 szklanki letniej
wody2 łyżeczki
drożdży instant2 garście startego
parmezanu1 garść pokrojonego
szczypiorkułyżka
cukrułyżeczka
soli2
jajkałyżka
oregano (u mnie suszone)Farsz:1 garść startego
parmezanu1 garść startego
zółtego sera1 garść pokrojonego
szczypiorkuDo polania :2 łyżki roztopionego
masłaDo posmarowania i obsypania blachy:łyżka margaryny/masła2 łyżki
mąki
Wykonanie:Ciasto wyrobiłam w automacie do wypieku
chleba. Zaczęłam od składników mokrych tj.
wody,
mleka jajka, roztopiłam
masło, które jeszcze ciepłe, ale nie gorące wlałam do maszyny, dodałam
cukier, następnie
mąke,
sól,
ser i
szczypiorek Nastawiłam na wyrabianie
ciasta drożdżowego....Gdy jednak nie macie maszynki :
Mąkę wsypujemy do miski, nastanie wlewamy roztopione wcześniej
masło,
wodę. Do
mleka wsypujemy
drożdże dodajemy
cukier mieszamy i wlewamy do miski z
mąka. Wbijamy dwa
jajka i wyrabiamy chwilę, aby składniki się połączyły,Dodajemy
ser,
szczypior i
oregano wyrabiamy chwilę, odstawiamy w ciepłe miejsce przykrytą miskę czystą ściereczką na około godzinę.Na obsypaną stolnicę przekładamy ciasto, musimy rozwałkować duży prostokąt, kroimy
ostrym dużym nożem na trzy w miarę równe pasy, na pierwszy sypiemy dwa rodzaje
startego sera dokładamy pokrojony
szczypiorek, przykrywamy drugim paskiem, także obsypujemy
serami i
szczypiorkiem i ostatni pasek ciasta również obsypujemy
serami i
szczypiorkiem.

Jak widać na zdjęciach, obsypałam na początku cały płat ciasta - to był błąd. Gdy pokroimy ciasto na trzy części i będziemy przekładać jeden na drugi wszystko się rozsypuje na boki i na środek ciasta,
potem trzeba wszystko dookoła zbierać ;)Gdy mamy już paski poukładane jeden na drugim, smarujemy foremkę keksówkę
masłem i obsypujemy
mąką, nastawamy piekarnik na 175*CKroimy nasze paski w kwadraty i wkładamy do keksów-ki, nie ściskamy, gdyż
chleb podrośnie. Smarujemy na wierzchu jeszcze roztopionym
masłem. Pieczemy około 30-35 minut, bez użycia termoobiegu.