ßßß Cookit - przepis na Gnocchi z kurkami

Gnocchi z kurkami

nazwa

Wykonanie

Wzięło mnie na grzyby. buszując po sklepach natknęłam się przyzwoicie wyglądające kurki, wzięłam i następnego dnia były "brane pod uwagę";) Zrobiłam gnocchi z kurkami w sosie śmietanowo koperkowym - pyszne, mówię WAM:)
Składniki:
(na 4 porcje)
Gnocchi:
1kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 jajko
ok.300 g mąki
1/2 łyżki do posolenia wody
Kurki:
300g kurek
2 cebule
1/2 pęczka koperku
ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
szklanka bulionu (u mnie rosół)
sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki)
pieprz kolorowy do smaku ( ok. 1/2 łyżeczki)
Wykonanie:
Sos:
Kurki oczyścić miękka szczoteczką, pokroić w paski.
Podsmażyć na maśle klarowanym, po chwili dodać pokrojoną w pióra cebulę.
Przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do grzybów i cebuli - zalać całość bulionem, Przyprawić solą i pieprzem,dusić ok. 10 minut.
Dodać poszatkowany koper, 2 łyżki śmietany, gotować jeszcze chwile.
Gnocchi:
Z ziemniaków, jajka, mąki zrobić/ugniatać gładkie, jednolite ciasto.
Z ciasta uciąć kawałek, z niego zwijać cienkie wałki, pokroić na ok. centymetrowe kawałki. Zrobić kulki, następnie widelcem dociskając zostawić "ślad zębów widelca ".
Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Gotowe przecedzić, przełożyć do sosu, wymieszać.
Podawać gorące.
*Można posypać dodatkowo startym żółtym serem;)
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2012/09/gnocchi-z-kurkami.html