ßßß
Składniki:(na 4 porcje)Gnocchi:1kg ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków1 jajkook.300 g mąki1/2 łyżki do posolenia wodyKurki:300g kurek2 cebule1/2 pęczka koperkuząbek czosnku2 łyżki masła klarowanego2 łyżki śmietany (u mnie 18%)szklanka bulionu (u mnie rosół)sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki)pieprz kolorowy do smaku ( ok. 1/2 łyżeczki)Wykonanie:Sos:Kurki oczyścić miękka szczoteczką, pokroić w paski.Podsmażyć na maśle klarowanym, po chwili dodać pokrojoną w pióra cebulę.Przecisnąć przez praskę czosnek, dodać do grzybów i cebuli - zalać całość bulionem, Przyprawić solą i pieprzem,dusić ok. 10 minut.Dodać poszatkowany koper, 2 łyżki śmietany, gotować jeszcze chwile.Gnocchi:Z ziemniaków, jajka, mąki zrobić/ugniatać gładkie, jednolite ciasto.Z ciasta uciąć kawałek, z niego zwijać cienkie wałki, pokroić na ok. centymetrowe kawałki. Zrobić kulki, następnie widelcem dociskając zostawić "ślad zębów widelca ".Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od momentu wypłynięcia.Gotowe przecedzić, przełożyć do sosu, wymieszać.Podawać gorące.*Można posypać dodatkowo startym żółtym serem;)