Wykonanie
Ciacho, które jest bardzo, bardzo słodkie, jednocześnie uzależnia;)
Słonecznik karmelizowany w środku przyjemnie chrupie podczas konsumowania -jest to jedno z tych ciast które piekę na szczególne okazje;) A takowa była - ale o tym cicho sza :)

Składniki:Na
biszkopt:
jajka- 5 sztuk
mąka -1szklanka
cukier -1szklanka
ocet - 1łyżka
masło do smarowania blachy - 1 łyżka
bułka tarta do obsypania blachy- 1/2 szklanki
proszek do pieczenia -1 łyżeczka
Serce ciasta:
mleko skondensowane słodzone -2 puszki lub gotowa masa krówkowa
słonecznik - 600gramów
mleko -10 łyżek
cukier -10łyżek
masło-200 gram
masło - 400gram( do kajmaku)
Ciastka petitki duże -200 gramów
wódka - 1/2 szklankiPolewa:
masło - 3/4 kostki
woda - 8 łyżek
cukier - 2 łyżki
kakao - 4 łyżki

Kajmak:
Mleko skondensowane wkładamy do garnka,zalewamy
wodą, tak aby przykryło puszki i gotujemy klika godzin ( ja gotuje 5h) lub po prostu kupić gotową masę. Wole zrobić sama dzień wcześniej, moim zdaniem jest lepsza;)
Biszkopt:Nastawiamy piekarnik na 180*CSmarujemy blachę
masłem i obsypujemy
bułką tartą.Oddzielamy
żółtka od
białek. Do miski (nie może być metalowa)z
żółtkami dodajemy
proszek do pieczenia, łyżkę
octu i mieszamy niemetalową rózgą lub po prostu drewnianą łyżką.
Żółtka wyglądają jakby były ubijane mikserem.

Następnie ubijamy
białka z
cukrem,łączymy z
żółtkami i dodajemy
mąkę. Całość delikatnie mieszamy,przekładamy do wcześniej wysmarowanej i obsypanej
bułką tartą blachę o wymiarach 26cmx36cm . Pieczemy na środkowej półce około 15-20 minut.
Serce ciasta:Do dużego garnka wlewamy
mleko, następnie dodajemy
cukier i
masło - zgotowujemy, wrzucamy
słonecznik. Mieszamy, aby cały
słonecznik był pokryty "sosem"
mleczno maślanym;)Przekładamy na blachę najlepiej dużą którą mamy w zestawie w piekarniku. Wyrównujemy i zapiekamy aby się skarmelizował. Pieczemy około 20 min tut. W połowie pieczenia przemieszać musimy
słonecznik.W międzyczasie masę kajmakową przekładamy do dużego garnka, dodajemy
masło i miksujemy,
potem dodajemy do niego karmelizowany
słonecznik mieszamy i wykładamy na ostudzony
biszkopt.
Ciasteczka moczymy w
wódce - na talerz wlewamy
wódkę, wkładamy ciasto i po chwili układamy
rzędami na
masie kajmakowej.Polewa:Do rondla wlewamy 8 łyżek
wody, dodajemy
masło i
cukier. Gdy
cukier się rozpuści dodajemy
kakao. Mieszamy dosyć intensywnie gdy zgęstnieje przelewamy na ciacho.