ßßß Cookit - przepis na Wegańska drożdżówka z olejem z awokado

Wegańska drożdżówka z olejem z awokado

nazwa

Wykonanie

Witajcie znów na słodko. Jest w tej chwili sezon na pyszne śliwki, więc koniecznie musiałam upiec nasze ulubione ciasto, z cienkim ciastem drożdżowym i dużą ilością kruszonki. Wegańskie oczywiście. Już prezentowałam Wam kiedyś drożdżówkę bez jajek i masła . Ta jest na jej bazie, z małymi modyfikacjami i z dużą nowością. Otóż, po raz pierwszy miałam możliwość spróbowania oleju z awokado, jest on wyśmienity do sałatek, smażenia i pieczenia. Na początek dodałam go do mojego ciasta. Efekt był pyszny, olej ten sprawdza się w wypiekach doskonale, nie czuje się jego smaku. Sam w sobie, smakuje dość intensywnie, co niewątpliwie będzie jego zaletą jako dodatek do sałatek. O tym będzie jednak innym razem, dziś zapraszam Was na moją pyszną drożdżówkę. Jeżeli dziwi Was ciemny kolor ciasta, wyjaśniam, że użyłam surowego, nierafinowanego cukru trzcinowego oraz zmielonych ziarenek siemienia lnianego, stąd to ciemniejsze zabarwienie.
Drożdżówka ze śliwkami
450 g mąki (u mnie orkiszowa)
1 banan, rozgnieciony na gładko widelcem
2 łyżki oleju (u mnie Greencado z awokado)
3 łyżki cukru (u mnie surowy, nierafinowany, trzcinowy)
250 ml wody
1 łyżka delikatnych płatków owsianych
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 saszetka drożdży suszonych
1/2 łyżeczki soli
kilka śliwek
Banana z cukrem rozgnieść dokładnie widelcem. Płatki owiane i siemię zmiksować dokładnie na sucho, na przykład w młynku do kawy, lub na mokro w blenderze z dodatkiem odrobiny wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto urosło. Po godzinie, wyrobić ciasto z dodatkiem mąki, aż będzie gładkie i wyłożyć je na blachę. Śliwki wypestkować i połówki ułożyć na cieście. Posypać kruszonką i odczekać pół godziny, aż drożdżówka trochę podrośnie. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180˚C przez ok. 30 minut.
Ciasto można przygotować w automacie do pieczenia chleba, należy wybrać program ciasto i gdy będzie gotowe, postępować dalej według powyższego opisu.
Kruszonka
margaryna wegańska (na oko)
cukier (na oko)
mąka (na oko)
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż stworzą się kulki. W razie potrzeby dodać jednego ze składników.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/09/weganska-drozdzowka-z-olejem-z-awokado.html