Wykonanie
Witajcie znów na słodko. Jest w tej chwili sezon na pyszne
śliwki, więc koniecznie musiałam upiec nasze ulubione ciasto, z cienkim
ciastem drożdżowym i dużą ilością kruszonki. Wegańskie oczywiście. Już prezentowałam Wam kiedyś drożdżówkę bez
jajek i
masła . Ta jest na jej bazie, z małymi modyfikacjami i z dużą nowością. Otóż, po raz pierwszy miałam możliwość spróbowania
oleju z
awokado, jest on wyśmienity do sałatek, smażenia i pieczenia. Na początek dodałam go do mojego ciasta. Efekt był pyszny,
olej ten sprawdza się w wypiekach doskonale, nie czuje się jego smaku. Sam w sobie, smakuje dość intensywnie, co niewątpliwie będzie jego zaletą jako dodatek do sałatek. O tym będzie jednak innym razem, dziś zapraszam Was na moją pyszną drożdżówkę. Jeżeli dziwi Was ciemny kolor ciasta, wyjaśniam, że użyłam surowego, nierafinowanego
cukru trzcinowego oraz zmielonych ziarenek
siemienia lnianego, stąd to ciemniejsze zabarwienie.Drożdżówka ze
śliwkami450 g
mąki (u mnie orkiszowa)1
banan, rozgnieciony na gładko widelcem2 łyżki
oleju (u mnie Greencado z
awokado)3 łyżki
cukru (u mnie surowy, nierafinowany, trzcinowy)250 ml
wody1 łyżka delikatnych
płatków owsianych1 łyżka mielonego
siemienia lnianego1 saszetka
drożdży suszonych1/2 łyżeczki
solikilka
śliwekBanana z
cukrem rozgnieść dokładnie widelcem.
Płatki owiane i siemię zmiksować dokładnie na sucho, na przykład w młynku do
kawy, lub na mokro w blenderze z dodatkiem odrobiny
wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto urosło. Po godzinie, wyrobić ciasto z dodatkiem
mąki, aż będzie gładkie i wyłożyć je na blachę.
Śliwki wypestkować i połówki ułożyć na cieście. Posypać kruszonką i odczekać pół godziny, aż drożdżówka trochę podrośnie. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku przy ok. 180˚C przez ok. 30 minut.Ciasto można przygotować w automacie do pieczenia
chleba, należy wybrać program ciasto i gdy będzie gotowe, postępować dalej według powyższego opisu.Kruszonka
margaryna wegańska (na oko)
cukier (na oko)
mąka (na oko)Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, aż stworzą się kulki. W razie potrzeby dodać jednego ze składników.