Wykonanie
Mamy lato! Gorące, pachnące i pełne kuszących
owoców i warzyw. Moim zdaniem, to najpiękniejsza
pora roku. Czas wielkiego
Yang, czyli czas wzmożonej aktywności i energii.Jak tę energię najlepiej wykorzystać, przybliża nam książka "Lato w kuchni pięciu przemian".Książki pani Anny Czelej (Wydawnictwo ILLUMINATIO), pozwalają nam w bardzo przystępny sposób zapoznać się choć częściowo z tajnikami filozofii chińskiej i szczególnie polecam je osobom, które nie miały do tej
pory styczności z tą tematyką. W sposób bardzo obrazowy, poparty przykładami, w niewielu słowach, autorka wyjaśnia nam najważniejsze kwestie oraz szybko przechodzi do części praktycznej, czyli do przepisów. Wszystkie są wegetariańskie i interesujące pod względem połączeń
smakowych, ale co najważniejsze, stworzone są w kontekście tradycji chińskiej. Korzystanie z przepisów jest bardzo łatwe, gdyż przy każdym ze składników umieszczona jest mała ikonka, symbolizująca dany element żywiołu. W ten sposób możemy na początek bez zastanawiania się ugotować danie, w którym zawarte są wszystkie elementy kuchni pięciu przemian. Przy okazji w praktyczny sposób przyswajamy sobie, które składniki do którego elementu są przypisane.W naturalny sposób, dzięki odpowiedniemu doborowi składników używanych do przygotowania naszych dań, możemy wpłynąć na harmonię w naszym organizmie, a wiadomo, gdzie harmonia i równowaga, tam samopoczucie i zdrowie lepsze.Książka jest bardzo interesująca i godna polecenia, przepisy są łatwe i tak przekazane, że każdy, nawet początkujący kucharz sobie z nimi poradzi. Oczywiście lektura obowiązkowa dla wegetarian, jako źródło inspiracji.Na początek przygotowałam dla Was sos z
natką pietruszki. Spodobał mi się ze względu na wyszukane połączenie składników. Wiem, że sama nigdy nie wpadłabym na taką wyszukaną kompozycję
smakową, więc dla mnie ta książka jest strzałem w dziesiątkę.Czy Wy też macie ochotę na tę książkę? Mam dodatkowy egzemplarz specjalnie dla Was, wystarczy spełnić tylko 3 warunki:zostawić komentarz z uzasadnieniem, dlaczego właśnie do Was powinna ta książka trafićbyć lub zostać „lubicielem“ mojego bloga (na FB, na Bloglovin lub dodać do obserwowanych)umieścić zdjęcie z tego posta na swoim blogu, w panelu bocznym, z
linkiem do tego wpisuJuż za tydzień zostanie wybrana ta jedna, szczęśliwa osoba, do której poleci książka :-)A tymczasem przepis na sos:1 łyżka
śmietany 18%, 1 łyżka
natki pietruszki (D)1/2 pęczka
koperku (O)1 łyżka
oliwy, jedna czerwona,
słodka papryka (Z)1 ząbek
czosnku, 1 łyżka świeżego
oregano (M)1 łyżka
fety (W)1
jabłko (D)Do
śmietany dodać posiekaną
natkę pietruszki i
koperek,
oliwę, czerwoną
słodką paprykę, posiekany ząbek
czosnku,
oregano,
fetę, obrane i pokrojone
jabłko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.Podawać jako dodatek do naleśników,
makaronu i
kasz.O - przemiana ognia - smak gorzkiZ - przemiana ziemi - smak słodkiM - przemiana metalu - smak ostryW - przemiana
wody - smak słonyD - przemiana drzewa - smak kwaśny