Wykonanie
Poziom trudnościPapryczki nadziewane
fetą z
czosnkiem to pyszna przekąska, przystawka, antipasti.
Ser feta z dodatkiem
czosnku doskonale komponuje się ze świeżym smakiem
papryki.
Ser feta jest kulinarnym symbolem kuchni śródziemnomorskiej, choć od 2002 roku ta nazwa jest zastrzeżona tylko dla wyrobów greckich.
Feta jest bogatym źródłem
białka i wapnia, witaminy B12 oraz B2. Do przygotowania tej przekąski można użyć małych papryczek łagodnych lub ostrych. Ja użyłam papryczek o ostrości 2000 w skali Scoville’a, ale po zamarynowaniu tej ostrości już nie czuć podczas jedzenia.Porcja na 1 słoik 900 mlSkładniki:400 g małych papryczek300 g
serka feta4 ząbki
czosnku1 litr
wody4 łyżki
octu 10%
oliwa z oliwekSposób przygotowania:
Ser feta wyjąć z opakowania, rozgnieść widelcem, pozwolić mu się ogrzać do temperatury pokojowej.Papryczki opłukać, odciąć im końcówki, oczyścić z pestek.W garnku zagotować
wodę z
octem. Wrzucić papryczki i gotować 4 minuty. Wyłowić, przełożyć do zimnej
wody. Po chwili odcedzić, odstawić.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do
sera, razem wymieszać.
Ser przełożyć do cukierniczego rękawa lub mocnej
torebki foliowej z odciętym
rogiem.Wszystkie papryczki wypełnić
serkiem, przełożyć do słoika, zalać
oliwą i odstawić do lodówki na minimum 3 dni.Papryczki nadziewane
fetą wyjąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, żeby
oliwa znów stała się płynna.Smacznego!
