ßßß Cookit - przepis na Kuchnia pięciu przemian – recenzja i książka dla Was

Kuchnia pięciu przemian – recenzja i książka dla Was

nazwa

Wykonanie

Mamy lato! Gorące, pachnące i pełne kuszących owoców i warzyw. Moim zdaniem, to najpiękniejsza pora roku. Czas wielkiego Yang, czyli czas wzmożonej aktywności i energii.
Jak tę energię najlepiej wykorzystać, przybliża nam książka "Lato w kuchni pięciu przemian".
Książki pani Anny Czelej (Wydawnictwo ILLUMINATIO), pozwalają nam w bardzo przystępny sposób zapoznać się choć częściowo z tajnikami filozofii chińskiej i szczególnie polecam je osobom, które nie miały do tej pory styczności z tą tematyką. W sposób bardzo obrazowy, poparty przykładami, w niewielu słowach, autorka wyjaśnia nam najważniejsze kwestie oraz szybko przechodzi do części praktycznej, czyli do przepisów. Wszystkie są wegetariańskie i interesujące pod względem połączeń smakowych, ale co najważniejsze, stworzone są w kontekście tradycji chińskiej. Korzystanie z przepisów jest bardzo łatwe, gdyż przy każdym ze składników umieszczona jest mała ikonka, symbolizująca dany element żywiołu. W ten sposób możemy na początek bez zastanawiania się ugotować danie, w którym zawarte są wszystkie elementy kuchni pięciu przemian. Przy okazji w praktyczny sposób przyswajamy sobie, które składniki do którego elementu są przypisane.
W naturalny sposób, dzięki odpowiedniemu doborowi składników używanych do przygotowania naszych dań, możemy wpłynąć na harmonię w naszym organizmie, a wiadomo, gdzie harmonia i równowaga, tam samopoczucie i zdrowie lepsze.
Książka jest bardzo interesująca i godna polecenia, przepisy są łatwe i tak przekazane, że każdy, nawet początkujący kucharz sobie z nimi poradzi. Oczywiście lektura obowiązkowa dla wegetarian, jako źródło inspiracji.
Na początek przygotowałam dla Was sos z natką pietruszki. Spodobał mi się ze względu na wyszukane połączenie składników. Wiem, że sama nigdy nie wpadłabym na taką wyszukaną kompozycję smakową, więc dla mnie ta książka jest strzałem w dziesiątkę.
Czy Wy też macie ochotę na tę książkę? Mam dodatkowy egzemplarz specjalnie dla Was, wystarczy spełnić tylko 3 warunki:
zostawić komentarz z uzasadnieniem, dlaczego właśnie do Was powinna ta książka trafić
być lub zostać „lubicielem“ mojego bloga (na FB, na Bloglovin lub dodać do obserwowanych)
umieścić zdjęcie z tego posta na swoim blogu, w panelu bocznym, z linkiem do tego wpisu
Już za tydzień zostanie wybrana ta jedna, szczęśliwa osoba, do której poleci książka :-)
A tymczasem przepis na sos:
1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka natki pietruszki (D)
1/2 pęczka koperku (O)
1 łyżka oliwy, jedna czerwona, słodka papryka (Z)
1 ząbek czosnku, 1 łyżka świeżego oregano (M)
1 łyżka fety (W)
1 jabłko (D)
Do śmietany dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, oliwę, czerwoną słodką paprykę, posiekany ząbek czosnku, oregano, fetę, obrane i pokrojone jabłko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Podawać jako dodatek do naleśników, makaronu i kasz.
O - przemiana ognia - smak gorzki
Z - przemiana ziemi - smak słodki
M - przemiana metalu - smak ostry
W - przemiana wody - smak słony
D - przemiana drzewa - smak kwaśny
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/07/kuchnia-pieciu-przemian-recenzja-i.html