ßßß Cookit - przepis na Dynia piżmowa z czerwoną cebulą

Dynia piżmowa z czerwoną cebulą

nazwa

Wykonanie

To wbrew pozorom nie gitara, lecz pyszna dynia, podobno najsmaczniejsza ze wszystkich rodzajów, a jej pewną zaletą jest duża ilość miąższu i mała ilość pestek.
Pierwszy raz ją robiłam, więc postanowiłam za wiele nie wydziwiać, żeby zobaczyć, jak smakuje i teraz mam już dwa ulubione rodzaje. Do dyni hokkaido dołączyła teraz ta – dynia piżmowa (cucurbita moschata). Obie mają cienką skórę, której nie trzeba usuwać, bardzo cenna zaleta, kiedy nie mamy za wiele czasu.
dynia
1 duża czerwona cebula
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki imbiru
sól
chilli
olej do smażenia
Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na dużej patelni z olejem.
Dynię pokroić w kostkę (u mnie jest obrana, ale nie jest to konieczne), dodać do cebuli i smażyć powoli pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie miękka. Można dolać nieco wody lub oleju, gdy będzie przywierać do patelni. Dodać miód i przyprawy, podawać z ryżem, albo z pieczonymi ziemniakami o raz z sosem do sałatek .
P.S.
Mam nadzieję, że jeszcze nikt z Was nie zdążył ugotować, bo zapomniałam o imbirze. Koniecznie dodajcie, już uzupełniłam przepis.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/11/dynia-pizmowa-z-czerwonacebula.html