Wykonanie
To wbrew pozorom nie gitara, lecz pyszna
dynia, podobno najsmaczniejsza ze wszystkich rodzajów, a jej pewną zaletą jest duża ilość miąższu i mała ilość pestek.Pierwszy raz ją robiłam, więc postanowiłam za wiele nie wydziwiać, żeby zobaczyć, jak smakuje i teraz mam już dwa ulubione rodzaje. Do dyni hokkaido dołączyła teraz ta –
dynia piżmowa (cucurbita moschata). Obie mają cienką skórę, której nie trzeba usuwać, bardzo cenna zaleta, kiedy nie mamy za wiele czasu.
dynia1 duża
czerwona cebula1 łyżka
miodu1/2 łyżeczki
imbirusólchilliolej do smażenia
Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć na dużej patelni z
olejem.
Dynię pokroić w kostkę (u mnie jest obrana, ale nie jest to konieczne), dodać do
cebuli i smażyć powoli pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż
dynia będzie miękka. Można dolać nieco
wody lub
oleju, gdy będzie przywierać do patelni. Dodać
miód i
przyprawy, podawać z
ryżem, albo z pieczonymi
ziemniakami o raz z sosem do sałatek .P.S.Mam nadzieję, że jeszcze nikt z Was nie zdążył ugotować, bo zapomniałam o
imbirze. Koniecznie dodajcie, już uzupełniłam przepis.