ßßß
Składniki:1 mała dynia (najlepiej hokkaido)1 cm świeżego imbirupół małej suszonej papryczki chili bez pestek1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego lub kilka rozgniecionych ziarenkilka ziaren goździkówsól do smakuduża garść rodzynek hetmańskich lub mieszanki z Biedronkipół czerwonej cebuliłyżka oleju kokosowegowoda do podlania około 3/4 szklankiDynię obieramy ze skórki, wyciągamy pestki i kroimy na średniej wielkości kostkę.Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie wrzucamy nasze przyprawy, rozdrobniony imbir, suszone chili i energicznie mieszamy (łatwo przypalić) jak zaczną skwierczeć dodajemy cebulkę i kilka pokrojonych rodzynek. Podsmażamy około 1 minuty (będzie bardzo ładnie pachniało).Po tym czasie dodajemy dynię chwilę smażymy, a następnie przykrywamy i dusimy około 2 - 3 minut. Gdy dynia wypuści soki podlewamy przegotowaną wodą około 1/2 szklanki, dodajemy rodzynki, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości dyni.(trzeba kontrolować dynia wciąga wodę ja po około 5 minutach podlałam jeszcze trochę).Pod koniec duszenia doprawiamy solą.Podajemy na ciepło. Naprawdę rozgrzewa i jest pysznie słodko - pikantnie:)Smacznego...