ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka pomarańczowa ze spaghetti

Zapiekanka pomarańczowa ze spaghetti

nazwa

Wykonanie

Do tej pory prezentowałam tu bardzo mało spaghetti. Jak to możliwe?
Przecież bardzo lubię i często robię. Jednak jakoś tak za normalnie mi się wydawało – po prostu spaghetti – przecież to zbyt banalne. Dopiero, gdy zobaczyłam u Violi zaproszenie do wspólnego gotowania ze spaghetti w roli głównej, z nagrodą w tle, obudziła się we mnie chęć do działania.
Od razu wiedziałam, że chcę wypróbować coś niecodziennego, czego jeszcze nie robiłam. Bo i okazja jest niecodzienna, a nagroda niezwykła. Wybór padł na słodką zapiekankę, doskonałą na rodzinną kolację. Samo przygotowanie jest, jak zwykle, bardzo łatwe, potem trochę trzeba na efekt poczekać, zanim się upiecze, ale jest na co czekać. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Nam smakowało, szczególnie na ciepło.
We wspólnym, konkursowym gotowaniu brali udział:
Viola autorka bloga Fun & Taste – organizatorka konkursu
Tomasz autor bloga Tomek gotuje
Wiera autorka bloga Jedz mnie
Emma autorka bloga Mój Ogródek
Daria autorka bloga Polish Foodie
Marta autorka bloga Z zapachem wanilii we włosach
Bee autorka bloga Walnut Kitchen
Dzikowiec autorka bloga Dzikowiec od kuchni
ok. 200 g spaghetti (przed ugotowaniem)
sok z pomarańczy (2 duże, ok. 200 ml)
500 g twarożku homogenizowanego
7 łyżek cukru
1 budyń waniliowy (proszek, 37 g)
100 g mielonych migdałów
0,5 łyżeczki cynamonu
laska wanilii
płatki migdałowe
cukier puder
Spaghetti ugotować i ostudzić. Najlepiej ugotować je al dente (lekko twarde) i po odcedzeniu wymieszać z odrobiną oleju, aby się nie posklejały. Można zrobić „przymiarkę ”, czyli ugotowane spaghetti umieścić na chwilę w formie, aby dokładnie zobaczyć, ile nam potrzeba, na jej wypełnienie.
Masa serowa:
najpierw proszek budyniowy dokładnie wymieszać z sokiem pomarańczowym. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, dodać ugotowane spaghetti i wlać do żaroodpornej formy (najlepiej takiej do tart). Należy zwrócić uwagę, aby wszystkie nitki makaronu były zanurzone, w przeciwnym razie, te wystające wyschną podczas pieczenia i będą twarde.
Na koniec posypać płatkami migdałowymi i lekko przyklepać.
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny przy temperaturze 180 ˚C .
Podawać na ciepło, z dodatkiem cukru pudru.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/08/zapiekanka-pomaranczowa-ze-spaghetti-na.html