Wykonanie
Do tej
pory prezentowałam tu bardzo mało spaghetti. Jak to możliwe?Przecież bardzo lubię i często robię. Jednak jakoś tak za normalnie mi się wydawało – po prostu spaghetti – przecież to zbyt
banalne. Dopiero, gdy zobaczyłam u Violi zaproszenie do wspólnego gotowania ze spaghetti w roli głównej, z nagrodą w tle, obudziła się we mnie chęć do działania.Od razu wiedziałam, że chcę wypróbować coś niecodziennego, czego jeszcze nie robiłam. Bo i okazja jest niecodzienna, a nagroda niezwykła. Wybór padł na słodką zapiekankę, doskonałą na rodzinną kolację. Samo przygotowanie jest, jak zwykle, bardzo łatwe,
potem trochę trzeba na efekt poczekać, zanim się upiecze, ale jest na co czekać. Mam nadzieję, że Wam się spodoba. Nam smakowało, szczególnie na ciepło.We wspólnym, konkursowym gotowaniu brali udział:Viola autorka bloga Fun & Taste – organizatorka konkursuTomasz autor bloga Tomek gotujeWiera autorka bloga Jedz mnieEmma autorka bloga Mój OgródekDaria autorka bloga Polish Foodie
Marta autorka bloga Z zapachem
wanilii we włosachBee autorka bloga Walnut KitchenDzikowiec autorka bloga Dzikowiec od kuchniok. 200 g spaghetti (przed ugotowaniem)sok z
pomarańczy (2 duże, ok. 200 ml)500 g
twarożku homogenizowanego7 łyżek
cukru1
budyń waniliowy (proszek, 37 g)100 g mielonych
migdałów0,5 łyżeczki
cynamonulaska waniliipłatki migdałowecukier puderSpaghetti ugotować i ostudzić. Najlepiej ugotować je al dente (lekko twarde) i po odcedzeniu wymieszać z odrobiną
oleju, aby się nie posklejały. Można zrobić „przymiarkę ”, czyli ugotowane spaghetti umieścić na chwilę w formie, aby dokładnie zobaczyć, ile nam potrzeba, na jej wypełnienie.Masa serowa:najpierw proszek budyniowy dokładnie wymieszać z
sokiem pomarańczowym. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, dodać ugotowane spaghetti i wlać do żaroodpornej formy (najlepiej takiej do tart). Należy zwrócić uwagę, aby wszystkie
nitki makaronu były zanurzone, w przeciwnym razie, te wystające wyschną podczas pieczenia i będą twarde.Na koniec posypać
płatkami migdałowymi i lekko przyklepać.Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny przy temperaturze 180 ˚C .Podawać na ciepło, z dodatkiem
cukru pudru.