Wykonanie
Im bliżej świąt, tym bardziej jesteśmy zabiegani. Wyobraźcie sobie, że już dwa tygodnie temu na autostradzie widziałam samochód z choiką na dachu! Najpierw niespecjalnie się tym przejęłam, ale
potem uświadomiłam sobie, że przecież do świąt był wtedy jeszcze ponad miesiąc i musiałam dokładnej przyjrzeć się, czy mi się nie przewidziało. Ciekawa jestem ile igieł będzie miała ta choinka w wieczór wigilijny :-)Nie ukrywam, że jakoś zawsze przed świętami mój czas też ulega jakiemuś subiektywnemu przyśpieszniu i na koniec już tak pędzi, że wielu z zaplanowanych rzeczy nie zdążę. A teraz mamy w dodatku przeoragnizowanie naszego miejsca pobytu. Inni nazwaliby to przeprowadzką, ale ja już wolę tego słowa nie brać w moje usta, bo u nas to już raczej stan chroniczny. Co na to poradzić? Spróbować jakoś to wszystko przetrwać i skupić się na jeszcze bardziej ekspresowych smakołykach, bo w końcu jeść i tak coś trzeba, czy mamy na to czas, czy nie.Dziś zaprezentuję wam szybkie
ciastka gwiazdki, z
mąki żytniej. Użyłam tej
mąki pierwszy raz do
ciastek i byłam pozytywnie zaskoczona. Ciasto miało świetną konsystencją, dało się bardzo dobrze wałkować i wycinać, a smak też jest wyśmienity. Składniki początkowo wzięłam od ONIONCHOCO i tak się doniego przykleiłam, że już jest moim ulubionym, zmieniłam tylko sposób wykonania ciasta, wymagający nieco mniej masy mięśniowej do jego wyrobienia :-)
Będę oczywiście tworzyć jego różne wersje, oto jedna z nich:200 g
masła200 g
cukrucukier waniliowy2
jajka500 g
mąki żytniej
cukier puder do posypaniaMożna oczywiście dodać różne smakowe dodatki, zmielone
orzechy,
migdały,
cynamon i co się lubi.Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i zagniatać, aż
zrobi się gładkie, łatwe do formowania ciasto.Rozwałkować na cienki placek i wycinać
ciastka foremkami.Piec przy 175 ˚C, 12 – 15 minut. (Moje piekłam tylko 5 minut, bo były małe i cienkie)Posypać
ciastka cukrem i chrupać ze smakiem :-)