Wykonanie
Niby nic specjalnego, takie proste danko, a bardzo je lubię i polecam. Szczególnie, jak się zdobędziecie na zakup jakiegoś wyjątkowego
oleju.O olejach będzie oddzielny post, bo to temat rzeka, a odgrywają one bardzo ważną rolę w naszym żywieniu. Nadają też naszym potrawom szczególny smak.No nic, ja akurat miałam jakiś
olej z
oliwy pod ręką, taki nienajdroższy i też było super.
Cukinie polecam małe kupować, teraz już na szczęście nie ma z tym problemu, chociaż dobrze pamiętam, że jeszcze kilka lat temu były tylko takie wielkie do dostania, pewnie sprzedającym wydawało się, że to lepiej, jak takie okazałe egzemplarze nam zaoferują. Małe
cukinie są delikatne i wcale nie trzeba ich długo smażyć, wystarczy parę minutek.2
cukinie3
marchewkitrochę
oleju z
oliweksól,
przyprawy, najlepiej świeże
zioła (
oregano,
bazylia,
tymianek,można dodać też trochę
chili)ząbek
czosnkuCukinie i
marchewki pokroić w kostkę, smażyć na patelni, na końcudodać zmiażdżony
czosnek i posiekane
zioła. Jeszcze chwilkę posmażyć, aby aromat z czosku i
ziół się mógł rozwinąć i gotowe.Pamiętajcie, żeby warzywa zawsze wrzucać na rozgrzany
olej, ale jednocześnie nigdy nie rozgrzewać tłuszczu ponad miarę, gdyż wtedy jest to niezdrowe.Wspaniały dodatek do każdego obiadu, nie tylko wegetariańskeigo :-)Sezon w pełni, więc zachęcam, a może macie jeszcze takie warzywawe własnym ogródku, to wtedy już tylko pozazdrościć.