Wykonanie
Postanowiłyśmy wraz z Lulu ususzyć
pomidory. Pierwsza partia
pomidorowych smakołyków pojechała właśnie do naszych Koleżanek, a ponieważ dla nas nie uchował się ani jeden słoiczek, więc zaczęłam wczoraj suszyć następną porcję.Tym razem jedna część będzie z dodatkiem
chili, a druga z moją ulubioną
mieszanką przyprawową nazywaną "
zioła zamiast
soli" (link do przepisu tutaj) :)Składniki
pomidory – praktycznie suszyć można każdy rodzaj
pomidorów, nawet koktajlowe, chociaż najszybciej suszą się te z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci tj. lima lub bawole
sercaoliwa lub
olej roślinny (np.
słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg
pomidorów.1 łyżka
octu na 3-4 kg
pomidorówsólopcjonalnie ulubione
zioła (
oregano,
bazylia,
tymianek)opcjonalnie
czosnekopcjonalnie
papryczka chiliPrzygotowanie
Pomidory umyć, każdy przekroić na pół (w przypadku bardzo dużych
pomidorów pokroić je na ćwiartki) i usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki lekko posolić.Piekarnik nagrzać do temperatury około 60 - 90 stopni i pozostawić lekko uchylony (
pomidory powinny się suszyć, a nie piec).Połówki
pomidorów ułożyć dość ciasno na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (
pomidory układamy skórką do dołu) i wsunąć do piekarnika. Suszenie w zależności od piekarnika zajmuje od 2 do nawet kilkunastu godzin (proces suszenia znacznie przyśpieszy włączenie termoobiegu)
Pomidory wyjmujemy z piekarnika, kiedy są już suche i dość mocno pomarszczone, ale nadal sprężyste. Warto od czasu do czasu zajrzeć do piekarnika, żeby nie dopuścić do wysuszenia na wiór, chyba, że chcecie je później zmielić lub zasypać
ziołami i
czosnkiem i przechowywać bez dodatku
oliwy.Ususzone
pomidory przełożyć do miski, skropić
octem i ewentualnie dodać ulubione
zioła. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Pomidory przełożyć do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając u góry około 2 - 3 cm wolnego miejsca ponieważ w
kontakcie z
oliwą zwiększą swoją objętość. Opcjonalnie do każdego słoika można dodać pokrojony ząbek
czosnku lub
papryczkę chili.
Oliwę lub
olej mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać
pomidory. Słoiki szybko zamknąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Pomidory można też ususzyć w suszarce do warzyw w naszej zajmuje to około 12 godzin.