ßßß
Tortilla to szybki i prosty sposób na smaczny obiad. Przygotowuję go zawszę gdy nie chce mi się gotować czegoś wymyślnego, albo gdy mam mało czasu. Przygotowania tortilli nauczyłam się podczas studiów gdy dorywczo pracowałam w meksykańskiej restauracji. W menu mieliśmy ponad 10 rodzajów tortilli- z warzywami, serem, szpinakiem, mięsem. Do wyboru do koloru. Teraz sama wymyślam składniki do moich tortilli, czasami wrzucam do nich to co mam pod ręką, a czasami komponuję dokładnie przemyślane kompozycje. Dziś mam dla was domową, a może nawet wiejską tortillę z fenkułem, pomidorami, kiszonym ogórkiem i mięsem z kurczaka.Składniki, 4 porcje:4 tortille350 g piersi z kurczaka ( 2 pojedyncze piersi)3 pomidory1 fenkuł4 średnie kiszone ogórki2 łyżeczki przyprawy do kurczaka1 łyżeczka suszonej natki pietruszkiolej do smażeniafolia aluminiowa do zawinięciaSos:1/2 opakowania małego jogurtu naturalnego3 łyżki majonezu1 duży ząbek czosnkusól, pieprzWykonanie:Sos: Do miski wlać jogurt naturalny, dodać majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.Kurczak: Piersi z kurczaka umyć , obrać z błonek i pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i posypać przyprawą oraz natką pietruszki. Smażyć na średnim ogniu do miękkości ( około 7-10 minut). Trzymać w cieple.Warzywa: Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Fenkuł także umyć i drobno poszatkować (jak kapustę). Ogórki kiszone pokroić w talarki.Tortilla: Każdą tortille posmarować po całości sosem czosnkowym. Następnie podzielić wzrokiem tortille na 4 części i w lewej górnej części ułożyć najpierw fenkuł, kilka plasterków pomidorów, ogórka oraz ciepłego kurczaka. Następnie dół tortilli zawinąć do środka, a potem to samo zrobić z lewym bokiem. Zawinąć całość w rulon. Jak to zrobić możecie podpatrzeć tutaj, bo trudno to opisać. Przygotować spory kawałek foli aluminiowej. Złożyć go na pół i owinąć nim tortillę, aby fajnie się ją trzymało i sos nie uciekał nam dołem.
