Wykonanie
Dietetyczna
cukinia faszerowana
kaszą,
mięsem z indyka i warzywami. Bardzo delikatna w smaku, łatwa w przygotowaniu i smaczna. Farsz pasuje również do
papryki.
Cukinia faszerowana
kaszą,
mięsem i warzywamiSkładniki dla 2 osób2 średnie
cukinie8 łyżek
kaszy jęczmiennej30dag
mięsa mielonego z
indyka2
marchewki1
cebula3 ząbki
czosnku2
pomidory bez skóry2 łyżki
koncentratu pomidorowegozioła:
tymianek,
bazylianatka pietruszkisól,
pieprzKaszę ugotować al dente.
Cebulę i
czosnek drobno pokroić i podsmażyć na łyżce
oleju, dodać
mięso mielone, startą
marchewkę, koncentrat i
pomidory pokrojone w kostkę. Dusić do miękkości, dodać ugotowaną
kaszę, dosmakować
ziołami,
solą i
pieprzem.
Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek, posolić. Wydrążoną
cukinię pokroić i dodać do farszu. Do łódek
cukiniowych nakładać farsz. Piec w piekarniku ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe posypać
pietruszką.
