ßßß Cookit - przepis na Ratatouille czyli francuska klasyka

Ratatouille czyli francuska klasyka

nazwa

Wykonanie

Ratatouille jest wyjątkowo smaczną potrawą z warzyw, z pysznym sosem z dodatkiem ziół. Takie chłopskie, francuskie jedzenie. Niektórzy dodają jeszcze bakłażan, a także obsmażają pokrojone cukinie i bakłażana oddzielnie na oliwie, po czym łączą z pomidorowym sosem. Można podawać np. z kaszą jaglaną albo ryżem, ale ja wolę jeść bez niczego, po prostu same warzywa.
Ratatouille
Składniki [2-3 samodzielne porcje]:
70-80 dag cukinii
3 pomidory [można dać pomidory z puszki]
2 papryki: jedna zielona, jedna żółta
80 g koncentratu pomidorowego [dobrej jakości]
3 małe cebule
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
suszony tymianek, bazylia
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania na talerzu
Wykonanie:
Przygotować wszystkie warzywa. Nieobrane cukinie pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić na ćwiartki. Paprykę i cebulę pokroić w dość grube paski.
Olej wlać do rondla albo niezbyt dużego garnka. Gdy się rozgrzeje, wsypać do niego cebulę i podsmaż na niedużym ogniu na jasnozłoto. Po zeszkleniu cebuli - czyli po kilku minutach, dodać pomidory i drobno pokrojony czosnek. Po 2-3 minutach dodać paprykę, liść laurowy, tymianek, bazylię (3-4 łyżeczki ziół prowansalskich), sól i pieprz. Dusić kilka minut pod przykryciem. Włożyć do garnka rondla cukinię i dusić około 10 minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Podawać na ciepło, przed podaniem posypać natką pietruszki.
[bardzo chwalę sobie zamrożenie kilku ogromnych pęczków natki pietruszki w lecie, teraz jest jak znalazł]
Indeks glikemiczny:
pomidory - 23; papryka - poniżej 20; cukinia - poniżej 20, cebula - poniżej 20
Danie o niskim indeksie glikemicznym. Przepis dla I i II fazy diety South Beach.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/02/ratatouille-czyli-francuska-klasyka.html