Wykonanie
Ratatouille jest wyjątkowo smaczną potrawą z warzyw, z pysznym sosem z dodatkiem
ziół. Takie chłopskie, francuskie jedzenie. Niektórzy dodają jeszcze
bakłażan, a także obsmażają pokrojone
cukinie i
bakłażana oddzielnie na
oliwie, po czym łączą z
pomidorowym sosem. Można podawać np. z
kaszą jaglaną albo
ryżem, ale ja wolę jeść bez niczego, po prostu same warzywa.RatatouilleSkładniki [2-3 samodzielne porcje]:70-80 dag
cukinii3
pomidory [można dać
pomidory z puszki]2
papryki: jedna zielona, jedna żółta80 g
koncentratu pomidorowego [dobrej jakości]3 małe
cebule1/3 szklanki
oleju rzepakowego2 ząbki
czosnku1
liść laurowysuszony
tymianek,
bazyliasól,
pieprznatka pietruszki do posypania na talerzuWykonanie:Przygotować wszystkie warzywa. Nieobrane
cukinie pokroić w półplasterki.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić na ćwiartki.
Paprykę i
cebulę pokroić w dość grube paski.
Olej wlać do rondla albo niezbyt dużego garnka. Gdy się rozgrzeje, wsypać do niego
cebulę i podsmaż na niedużym ogniu na jasnozłoto. Po zeszkleniu
cebuli - czyli po kilku minutach, dodać
pomidory i drobno pokrojony
czosnek. Po 2-3 minutach dodać
paprykę,
liść laurowy,
tymianek,
bazylię (3-4 łyżeczki
ziół prowansalskich),
sól i
pieprz. Dusić kilka minut pod przykryciem. Włożyć do garnka rondla
cukinię i dusić około 10 minut. Pod koniec dodać
przecier pomidorowy. Podawać na ciepło, przed podaniem posypać
natką pietruszki.[bardzo chwalę sobie zamrożenie kilku ogromnych pęczków
natki pietruszki w lecie, teraz jest jak znalazł]
Indeks glikemiczny:
pomidory - 23;
papryka - poniżej 20;
cukinia - poniżej 20,
cebula - poniżej 20Danie o niskim indeksie glikemicznym. Przepis dla I i II fazy diety South Beach.