Wykonanie

Nareszcie mamy jakąś namiastkę dobrej pogody w Irlandii, więc wszystkim nam dopisują humory :) Co prawda trudno to jeszcze nazwać prawdziwym latem, ale jest w miarę ciepło, a deszcze trochę odpuściły, więc spędzamy więcej czasu na zewnątrz i znów obudziła się we mnie nadzieja, że coś jeszcze z naszego ogródeczka będzie. Może uda się wreszcie dokończyć malowanie skrzyń na warzywa, przesadzić rośliny, które wyrosły już ze swoich donic i nawet posadzić jeszcze jakieś nowe kwiatki :)Oprócz biegania po ogrodzie i wypraw na plac zabaw sporo czasu spędzam w kuchni, wykorzystując przypływ energii w najlepszy możliwy sposób, czyli piekąc :) Dobrze, że od czasu do czasu możemy się tymi wszystkimi smakołykami podzielić z rodziną lub znajomymi, bo chyba byśmy popękali ;PZwykle skłaniam się raczej ku prostym, codziennym
ciastom, ale od czasu do czasu trzeba trochę zaszaleć, więc tym razem skusiłam się na coś nieco bardziej wykwintnego – sernik a’la tiramisu. I chociaż pracy przy nim troszkę więcej, niż przy zwykłym ucierańcu z
owocami, warto się skusić, bo efekt końcowy jest niesamowity.Masa serowa jest lekka i kremowa, o wyraźnie wyczuwalnym smaku
kawy, pyszna. Do tego krem
mascarpone i
biszkopty nasączone słodką
kawą z dodatkiem
likieru oraz gruba warstwa
kakao, które dodają deserowi elegancji i smaku, sprawiając, że całość można śmiało porównywać do słynnego włoskiego deseru. Po pierwszym kęsie po prostu nie można się już oderwać ;)Polecam :)

*przepis z tej strony, z drobnymi zmianamiSkładniki:Mieszanka kawowa:1/2 szklanki świeżo zaparzonej, mocnej
kawy2 łyżki
likieru kawowego (u mnie Tia
Maria)2 łyżki
cukrupodłużne
biszkopty lady fingers (zużyłam opakowanie o wadze 140g, około 24 sztuki)Masa serowa:500g
twarogu trzykrotnie zmielonego100g
serka kremowego typu philadelphia (można dać
twaróg)2 duże
jajka2/3 szklanki kremówki 36%1 i 1/3 szklanki drobnego
cukru1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej1 łyżka
kawy w proszku rozpuszczonej w łyżce wrzątku1 łyżka ekstraktu z
waniliiMasa
mascarpone:250g
serka mascarpone1 łyżka ekstraktu z
wanilii500ml
śmietany kremówki (najlepiej 36%)2 – 3 łyżki
cukru pudru (do smaku)Dodatkowo:
kakao do posypania (około 3 – 4 łyżki)Wykonanie:Tortownicę o średnicy 20cm wysmaruj
masłem.Wymieszaj
kawę z
likierem i
cukrem w małym rondelku, zagotuj i pozwól wrzeć przez około 3 minuty, aż część płynu odparuje. W tak przygotowanej mieszance zanurzaj na chwilę
biszkopty, uważając, by się nie rozpuściły i układaj je ciasno na dnie formy. W razie potrzeby połam je na kawałki, by zapełnić luki. Powinno Ci wystarczyć około 12
biszkoptów, resztę płynu i
ciastek pozostaw na później.Formę
owiń szczelnie z zewnątrz folią aluminiową, odłóż na bok i zajmij się przygotowaniem masy serowej.
Kawę rozpuszczoną we wrzątku przestudź i wymieszaj z zimną kremówką. Odstaw na bok.W misie miksera zmiksuj około 200g
twarogu z 1/3 szklanki
cukru, aż będzie puszysty i gładki. Dodaj
mąkę ziemniaczaną i zmiksuj raz jeszcze do całkowitego połączenia. Stopniowo dodawaj pozostały
twaróg oraz
serek kremowy, ucierając na niskich obrotach, by nie napowietrzyć zbytnio masy.Pojedynczo dodawaj do masy serowej
jajka, ucierając dokładnie po każdym. Wmieszaj resztę
cukru oraz
wanilię.Na koniec wlej do misy mieszankę kremówki z
kawą i miksuj przez chwilę, aż wszystko się połączy.Masę przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj lekko. Tortownicę wstaw do większej, głębokiej formy i wlej do środka wrzątek tak, by
woda sięgała mniej więcej połowy wysokości formy z sernikiem*. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty na wierzchu, ale środek wciąż będzie nieco chybotliwy.Upieczony sernik wyjmij z formy z
wodą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Na wystudzonym serniku ułóż kolejną warstwę
biszkoptów nasączonych pozostałą mieszanką
kawową,
owiń go szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.Po tym czasie przygotuj masę
mascarpone.
Serek wymieszaj z ekstraktem
waniliowym. Kremówkę ubij z
cukrem pudrem niemal na sztywno, o czym dodaj do niej
mascarpone z
wanilią i zmiksuj krótko, aż całość dobrze się połączy. Około 2/3 masy wyłóż na wierzch sernika i wyrównaj. Resztą posmaruj boki, pozostawiając trochę na udekorowanie wierzchu (opcjonalnie). Posyp sernik
kakao i zrób szprycą dekoracje.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)



*Jeżeli nie masz formy dość dużej, by pomieściła tortownice z sernikiem, możesz postawić naczynie żaroodporne lub inną formę wypełnioną wrzątkiem na dnie piekarnika.