ßßß
Składniki:SPÓD75g okrągłych biszkoptów50g masłaMASA SEROWA250g gęstego twarogu z wiaderka250g mascarpone100g śmietanki 30%4 jajka3 średniej wielkości jabłka (około 550g)120g cukru2 i 1/2 płaskiej łyżki (25g) mąki ziemniaczanej1 i 1/2 płaskiej łyżki (15g) mąki pszennej1 łyżka ekstraktu z wanilii2-3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- biszkopty rozdrobnić na piasek- masło roztopić, do roztopionego dodać biszkopty, wymieszać, powstanie coś na kształt mokrego piasku- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz tortownicy- masą biszkoptową wylepić dno formy (ja robię to za pomocą łyżeczki), schłodzić przez 20 minut w lodówce- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, schłodzony spód podpiec przez około 10 minut, ostudzić
- boki formy można posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, tylko natłuścić lub pozostawić bez niczego (wtedy po upieczeniu odcinamy sernik nożem od boków formy)- temperaturę piekarnika obniżyć do 150-160 stopni, na dno postawić naczynie żaroodporne z gorącą wodą- jabłka oczyścić, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć dość mocno na sitku (u mnie po odciśnięciu pozostało około 250g jabłek)- odciśnięte jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
- do miski przełożyć twaróg, serek mascarpone, cukier, przesianą mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko utrzeć/zmiksować- do masy serowej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko ucierać (miksować) masę, na koniec dodać śmietankę oraz jabłka, krótko wymieszać, masa będzie dość rzadka- masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać- sernik wstawić do piekarnika, piec przez około 60 minut do momentu, aż z wierzchu będzie ścięty i sprężysty
- podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, można zrobić to pod koniec, na moment uchylając, aby sprawdzić stan upieczenia - ja robię to patyczkiem do szaszłyków, trzymając go poziomo do wierzchu sernika, delikatnie dotykam- jeśli sernik podczas pieczenia nieco urósł, należy pozostawić go w wyłączonym i zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku w celu zminimalizowania efektu opadania- jeśli ze względu na niską temperaturę pieczenia sernik nie urósł (jest to prawidłowe i wręcz wskazane, lecz zależy to od piekarnika i tego, jak długo mieszaliśmy masę przed pieczeniem), można go od razu wyjąć- z tortownicy po ostygnięciu zdjąć obręcz (jeśli nie smarowaliśmy niczym boków formy, odciąć sernik delikatnie cienkim nożem), sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, dopiero po tym czasie osiągnie on odpowiednią konsystencję
Sernik na kremową, lekko mazistą konsystencję, ale dzięki dodatkowi mąki jest zwarty i bardzo dobrze się kroi. Przed podaniem można go oprószyć cukrem pudrem, podniesie to nieco jego słodkość.