Wykonanie
Kremowy sernik z
jabłkami swoją konsystencję zawdzięcza dodatkowi
serka mascarpone i
śmietanki 30%. Wnętrze sernika wzbogacają
jabłka, które dzięki temu, że są starte na tarce o grubych oczkach i wymieszane z masą
serową, nie determinują smaku całości.Na blogu jest już przepis na sernik z
jabłkami, który Wam serdecznie polecam, ale jest on bardziej szarlotkowy niż ten, który prezentuję poniżej.Sernik został upieczony w tortownicy o średnicy 21cm .

Składniki:SPÓD75g okrągłych
biszkoptów50g
masłaMASA SEROWA250g gęstego
twarogu z wiaderka250g
mascarpone100g
śmietanki 30%4
jajka3 średniej wielkości
jabłka (około 550g)120g
cukru2 i 1/2 płaskiej łyżki (25g)
mąki ziemniaczanej1 i 1/2 płaskiej łyżki (15g)
mąki pszennej1 łyżka ekstraktu z
wanilii2-3 łyżki
soku z cytryny
Wykonanie:- składniki na masę
serową powinny być w temperaturze pokojowej-
biszkopty rozdrobnić na piasek-
masło roztopić, do roztopionego dodać
biszkopty, wymieszać, powstanie coś na kształt mokrego piasku- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz tortownicy- masą
biszkoptową wylepić dno formy (ja robię to za pomocą łyżeczki), schłodzić przez 20 minut w lodówce- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, schłodzony spód podpiec przez około 10 minut, ostudzić

- boki formy można posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, tylko natłuścić lub pozostawić bez niczego (wtedy po upieczeniu odcinamy sernik nożem od
boków formy)- temperaturę piekarnika obniżyć do 150-160 stopni, na dno postawić naczynie żaroodporne z gorącą
wodą-
jabłka oczyścić, obrać i pozbawić gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z
sokiem z cytryny, odcisnąć dość mocno na sitku (u mnie po odciśnięciu pozostało około 250g
jabłek)- odciśnięte
jabłka wymieszać z
mąką ziemniaczaną
- do miski przełożyć
twaróg,
serek mascarpone,
cukier, przesianą
mąkę pszenną oraz ekstrakt z
wanilii, składniki krótko utrzeć/zmiksować- do masy serowej dodawać pojedynczo
jajka, po każdym krótko ucierać (miksować) masę, na koniec dodać
śmietankę oraz
jabłka, krótko wymieszać, masa będzie dość rzadka- masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać- sernik wstawić do piekarnika, piec przez około 60 minut do momentu, aż z wierzchu będzie ścięty i sprężysty

- podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, można zrobić to pod koniec, na moment uchylając, aby sprawdzić stan upieczenia - ja robię to patyczkiem do szaszłyków, trzymając go poziomo do wierzchu sernika, delikatnie dotykam- jeśli sernik podczas pieczenia nieco urósł, należy pozostawić go w wyłączonym i zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku w celu zminimalizowania efektu opadania- jeśli ze względu na niską temperaturę pieczenia sernik nie urósł (jest to prawidłowe i wręcz wskazane, lecz zależy to od piekarnika i tego, jak długo mieszaliśmy masę przed pieczeniem), można go od razu wyjąć- z tortownicy po ostygnięciu zdjąć obręcz (jeśli nie smarowaliśmy niczym
boków formy, odciąć sernik delikatnie cienkim nożem), sernik schłodzić przez całą noc w lodówce, dopiero po tym czasie osiągnie on odpowiednią konsystencję

Sernik na kremową, lekko mazistą konsystencję, ale dzięki dodatkowi
mąki jest zwarty i bardzo dobrze się kroi. Przed podaniem można go oprószyć
cukrem pudrem, podniesie to nieco jego słodkość.