Wykonanie

Millionaire shortbread – cudownie maślane kruche ciasto połączone z rozkoszną domową masą karmelowo-
krówkową i pokryte warstwą
czekolady. Kto próbował ten wie, że trudno o bardziej rozpustny deser, a kto nie próbował, tego gorąco namawiam, by spróbował choć raz. Muszę tylko ostrzec, że ta krajanka do dietetycznych absolutnie się nie zalicza i można się nią zasłodzić na bardzo, bardzo długo. To zdecydowanie deser dla osób słodkolubnych ;)Nasza porcja już została rozdzielona – ja zjadłam swój przydział po obiedzie, Zuzia swój rozsmarowała na gigantycznej pluszowej dżdżownicy, a Piotrek ma przykaz wywieźć jutro wszystko, czego do wieczora nie zje, bo moja silna wola nie ma przy takich pysznościach szans, a jakoś trzeba o linię zadbać ;)Polecam :)

* przepis z „Bake. Beautiful baking recipes from aroun the world”Składniki na kwadratową formę o
boku 20cm:Ciasto:115g miękkiego niesolonego
masła55g drobnego
cukru do wypieków175g
mąki pszennej55g mielonych
migdałówMasa karmelowo-krówkowa:175g niesolonego
masła115g drobnego
cukru3 łyżki
syropu złocistego (golden
syrup)400ml słodzonego
mleka skondensowanego1/4 łyżeczki
soliDodatkowo:85g
gorzkiej czekolady dobrej jakości (70%
kakao)posiekane
orzechy laskowe, włoskie lub pekany (opcjonalnie)Wykonanie:
Mąkę przesiej i wymieszaj z mielonymi
migdałami. Odstaw.
Masło utrzyj wraz z
cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj
mąkę z
migdałami i wymieszaj ręcznie lub na niskich obrotach miksera, aż powstaną grudki.Ciasto delikatnie wciśnij w dno formy wysmarowanej
masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjmij i odstaw w formie do wystudzenia.Podczas gdy kruchy spód stygnie, przygotuj masę karmelową. Wszystkie składniki oprócz
soli umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści, po czym zwiększ moc palnika na średnią i zagotuj całość. Pozwól mieszance wrzeć, mieszając cały czas, aż masa ściemnieje i zgęstnieje (u mnie zajęło to około 8 – 10 minut). Na koniec dodaj połowę
soli i wymieszaj szybko, po czym wylej masę na wystudzony spód. Wyrównaj i oprósz pozostałą
solą.
Czekoladę posiekaj i rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli
wodnej. Rozprowadź na
masie karmelowej i posyp posiekanymi
orzechami. Całość odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw do lodówki i schładzaj przez około 2 godziny lub do momentu, gdy wszystko zastygnie.Gotowe pokrój w kwadraty lub prostokąty.Smacznego :)

