ßßß
Millionaire shortbread – cudownie maślane kruche ciasto połączone z rozkoszną domową masą karmelowo-krówkową i pokryte warstwą czekolady. Kto próbował ten wie, że trudno o bardziej rozpustny deser, a kto nie próbował, tego gorąco namawiam, by spróbował choć raz. Muszę tylko ostrzec, że ta krajanka do dietetycznych absolutnie się nie zalicza i można się nią zasłodzić na bardzo, bardzo długo. To zdecydowanie deser dla osób słodkolubnych ;)Nasza porcja już została rozdzielona – ja zjadłam swój przydział po obiedzie, Zuzia swój rozsmarowała na gigantycznej pluszowej dżdżownicy, a Piotrek ma przykaz wywieźć jutro wszystko, czego do wieczora nie zje, bo moja silna wola nie ma przy takich pysznościach szans, a jakoś trzeba o linię zadbać ;)Polecam :)
* przepis z „Bake. Beautiful baking recipes from aroun the world”Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:Ciasto:115g miękkiego niesolonego masła55g drobnego cukru do wypieków175g mąki pszennej55g mielonych migdałówMasa karmelowo-krówkowa:175g niesolonego masła115g drobnego cukru3 łyżki syropu złocistego (golden syrup)400ml słodzonego mleka skondensowanego1/4 łyżeczki soliDodatkowo:85g gorzkiej czekolady dobrej jakości (70% kakao)posiekane orzechy laskowe, włoskie lub pekany (opcjonalnie)Wykonanie:Mąkę przesiej i wymieszaj z mielonymi migdałami. Odstaw.Masło utrzyj wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę z migdałami i wymieszaj ręcznie lub na niskich obrotach miksera, aż powstaną grudki.Ciasto delikatnie wciśnij w dno formy wysmarowanej masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyjmij i odstaw w formie do wystudzenia.Podczas gdy kruchy spód stygnie, przygotuj masę karmelową. Wszystkie składniki oprócz soli umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, po czym zwiększ moc palnika na średnią i zagotuj całość. Pozwól mieszance wrzeć, mieszając cały czas, aż masa ściemnieje i zgęstnieje (u mnie zajęło to około 8 – 10 minut). Na koniec dodaj połowę soli i wymieszaj szybko, po czym wylej masę na wystudzony spód. Wyrównaj i oprósz pozostałą solą.Czekoladę posiekaj i rozpuść w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Rozprowadź na masie karmelowej i posyp posiekanymi orzechami. Całość odstaw do przestygnięcia, po czym wstaw do lodówki i schładzaj przez około 2 godziny lub do momentu, gdy wszystko zastygnie.Gotowe pokrój w kwadraty lub prostokąty.Smacznego :)
