Wykonanie

Brownie z
malinami do przygotowania w 3 minuty - jest to czas od rozpoczęcia przygotowań do upieczenia deseru, pieczone w kuchence mikrofalowej. 1 porcja - szybko, prosto, ze składników ogólnodostępnych. Kiedy macie nagły głód na
czekoladowy deser, ale nie chcecie piec całej blachy (bo zjecie od razu pół ;-). Pyszne ciasto
czekoladowe, bez
proszku do pieczenia i bez
jajek, gęste, intensywne, z
malinami i kawałeczkami
czekolady, po prostu brownie! Polecam :-).Składniki na 1 porcję:3 łyżki
mąki pszennej4 łyżeczki
kakao6 łyżeczek
cukru (dowolnego, najlepszy trzcinowy)szczypta
soli30 ml
mleka20 g
masła10
malin, świeżych lub mrożonychchocolate
chips lub posiekana
gorzka czekolada do posypaniaPrzygotować filiżankę (lub kubek) o pojemności 200 - 250 ml.
Masło rozpuścić w mikrofali. Przelać do miseczki, dodać
mleko,
cukier,
sól, przesianą
mąkę pszenną i przesiane
kakao. Wymieszać widelcem do połączenia się składników, by w cieście nie było grudek (ciasto będzie bardzo gęste, w razie konieczności można dodać 1 łyżeczkę
mleka więcej). Rozdrobnić
maliny i wymieszać z
ciastem. Przełożyć do filiżanki, wyrównać, górę posypać posiekaną
czekoladą.Włożyć do mikrofali i piec przez około 1 minutę do 1 , 5 minuty (u mnie zazwyczaj 1 minuta i 15 sekund) na najwyższej mocy mikrofali (u mnie max moc to 800 W). Zbyt krótkie pieczenie spowoduje, że ciasto będzie surowe - wtedy wkładamy na kilkanaście sekund dłużej do mikrofali. Jeśli ciasto będzie pieczone zbyt długo - będzie zbyt suche. Trzeba wyczuć odpowiedni moment.Uwaga: deser można wykonać od razu w kubku (roztapianie
masła, mieszanie... ) ale wtedy kubeczek wygląda mniej elegancko, ma brudne ścianki (samo ciasto mało rośnie). Dlatego ja przekładam wymieszane ciasto do czystej filiżanki i w niej piekę.Smacznego :-).
