Wykonanie

Popularne włoskie
ciasteczka migdałowe o wdzięcznej nazwie "pocałunki damy" to doskonały słodki poczęstunek "walentynkowy".

Okrągłe, kruche , sklejone
czekoladą ciastka kojarzone są z romantycznym pocałunkiem zakochanych i tak też głosi legenda, która opowiada o okolicznościach ich powstania.W oryginale są to kruche
ciastka migdałowe o delikatnym
aromacie pomarańczowym , sklejone
czekoladą , ale na bazie tego przepisu powstają różne pokrewne wypieki i takim są właśnie moje
ciasteczka mocno
czekoladowe.Składniki:

150 g
mąki pszennej150 g
migdałów80 g
cukru150 g
masła2 łyzki ciemnego
kakaokilka kropli
aromatu waniliowegoszczypta
solioraz200 g
gorzkiej czekolady30 g
masłaserduszka z
białej czekoladyWykonanie:-
Migdały zmielić z
cukrem-Do miski wsypać
mąkę,
kakao i schłodzone
masło pokrojone w kawałki, zmielone
migdały,
wanilię i
sól.-Zarobić ciasto.-Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.-Ciasto podzielić na małe kawałki, które zrolować w wałeczki.-Odkrawać nożem kawałki i formować kulki wielkości
orzecha laskowego / moje wyszły ciut większe/.-
Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.-Wstawić do lodówki na ok. 30 min.-Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C-Połowę
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej i pozostawić do zgęstnienia.-Na środku schłodzonego
ciastka kłaść niewielką ilość
czekolady i skleić drugim
ciasteczkiem.-Pozostałą
czekoladę stopić z
masłem i lekko stygnącą polać
ciastka z wierzchu.
Ciasteczka można ozdobić okazjonalnie kolorową posypką / u mnie czekoladowa/.
