ßßß Cookit - przepis na "Baci di dama "czekoladowe

"Baci di dama "czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Popularne włoskie ciasteczka migdałowe o wdzięcznej nazwie "pocałunki damy" to doskonały słodki poczęstunek "walentynkowy".
Okrągłe, kruche , sklejone czekoladą ciastka kojarzone są z romantycznym pocałunkiem zakochanych i tak też głosi legenda, która opowiada o okolicznościach ich powstania.
W oryginale są to kruche ciastka migdałowe o delikatnym aromacie pomarańczowym , sklejone czekoladą , ale na bazie tego przepisu powstają różne pokrewne wypieki i takim są właśnie moje ciasteczka mocno czekoladowe.
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g migdałów
80 g cukru
150 g masła
2 łyzki ciemnego kakao
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli
oraz
200 g gorzkiej czekolady
30 g masła
serduszka z białej czekolady
Wykonanie:
-Migdały zmielić z cukrem
-Do miski wsypać mąkę, kakao i schłodzone masło pokrojone w kawałki, zmielone migdały, wanilię i sól.
-Zarobić ciasto.
-Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
-Ciasto podzielić na małe kawałki, które zrolować w wałeczki.
-Odkrawać nożem kawałki i formować kulki wielkości orzecha laskowego / moje wyszły ciut większe/.
-Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
-Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C
-Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do zgęstnienia.
-Na środku schłodzonego ciastka kłaść niewielką ilość czekolady i skleić drugim ciasteczkiem.
-Pozostałą czekoladę stopić z masłem i lekko stygnącą polać ciastka z wierzchu.
Ciasteczka można ozdobić okazjonalnie kolorową posypką / u mnie czekoladowa/.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/02/baci-di-dama-czekoladowe.html