ßßß
Składniki (na ok. 30 ciasteczek):2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukru, najlepiej trzcinowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli0,5 szklanki posiekanych migdałów120 g gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej3 duże jajka2 łyżki roztopionego masła1 łyżeczka aromatu waniliowego30 g kakaoPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. Trzy duże blachy wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy je 2 łyżkami cukru. W misce mieszamy połowę cukru, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy migdały i czekoladę.Mikserem na średnich obrotach dokładnie ucieramy jajka, masło, kakao i aromat. Powstałą masę łączymy z mieszanką mąki. Ciasto zrobi się dość gęste, dlatego pod koniec należy je wyrabiać dłońmi.Ciasto dzielimy na 2 połowy, a z każdej z nich formujemy wałeczek o wymiarach 5 x 20 cm i układamy na jednej z blach. Posypujemy resztą cukru i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, do momentu aż ciasto wyrośnie, po czym wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (około 30 minut).Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 C. Ząbkowanym nożem kroimy bloczki w poprzek na cienkie plasterki o grubości 1 cm i układamy je na pozostałych dwóch blachach. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż biscotti będą suche w dotyku. Aby ciastka równomiernie się zrumieniły, w połowie pieczenia zamieniamy miejscami blachy.Po wyjęciu, odstawiamy ciasteczka na 2-3 minuty, aby przestygły na blasze oraz nieco stwardniały, po czym przekładamy je na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.