Wykonanie

Zmotywowana urlopem u dziadków zabrałam się za wiosenne porządki, by po powrocie spokojnie dochodzić do siebie, zamiast w panice doprowadzać dom do ładu przed świętami. Od dwóch dni zaglądam więc w kąty, które od dłuższego czasu omijałam szerokim łukiem i wymiatam, trę, szoruję… a gdzie nie zajrzę, znajduję kolejną rzecz, którą też warto by było doczyścić. Jakbym w ogóle nie sprzątała, czy co. No ok, perfekcyjną
panią domu nie jestem, ale znoszę tylko pewien poziom bałaganu i co jakiś czas jednak biorę się za sprzątanie z podziwu godnym zaangażowaniem, więc skąd ten cały brud się pytam??Pociechą w takich chwilach mogą być tylko dwie rzeczy –
czekolada albo sernik.
Czekolady akurat w domu nie było (o złośliwości losu!), więc wyciągnęłam z lodówki
twaróg i zrobiłam serniczki, żeby choć trochę skrócić czas oczekiwania na upragnioną dawkę
cukru ;)Mini serniczki nie tylko krócej się pieką, ale też zdecydowanie ułatwiają rozdzielanie deseru i przygotowanie odpowiedniej ilości porcji dla dużej liczby gości. Do tego można je udekorować jak babeczki, co moja Zuzia zawsze przyjmuje z aprobatą, przy czym niezmiennie próbuje przeforsować pomysł z różowym kremem i dużą ilością kolorowych posypek ;)Serniczki, które upiekłam są dość słodkie i bardzo mocno
migdałowe, ze zwartą, choć nie ciężką konsystencją. Tym razem zrezygnowała z przygotowywania
spodu, ale za to udekorowałam je kremówką i migdałowymi
ciasteczkami dla odrobiny kontrastu w teksturze deseru. Prosty i pyszny deser na każdą okazję.Polecam :)Składniki na 12 serniczków:500g tłustego lub półtłustego
twarogu, zmielonego trzykrotnie50ml
mleka skondensowanego, słodzonego2 średnie
jajka2 łyżki
likieru amaretto1/2 szklanki
cukru50g
płatków migdałowych, posiekanych z grubsza1 łyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:200ml
śmietany kremówki1 – 2 łyżki
cukru pudru (do smaku)12
ciasteczek amaretti lub garść
płatków migdałowychWykonanie:
Twaróg oraz
cukier zmiksuj, aż nieco się napowietrzy. Dodaj roztrzepane
jajka,
mleko skondensowane oraz
likier i wymieszaj dokładnie. Na koniec wsyp posiekane
płatki migdałowe oraz
mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia.Formę do muffinów wyłóż papilotkami i rozdziel pomiędzy nie masę
serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 25 – 35 minut, aż masa zerowa zetnie się na wierzchu. Przestudź w uchylonym piekarniku, po czym wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Przed podaniem udekoruj kremówką ubitą z
cukrem pudrem oraz
ciasteczkami lub
płatkami migdałowymi.Podawaj schłodzone.Smacznego :)


* Jeżeli chcesz udekorować serniczki wcześniej, by były gotowe na
przybycie gości, dodaj do kremówki łyżeczkę
mleka w proszku (nie w granulkach) przed ubijaniem. Dzięki temu
śmietana utrzyma swój kształt i nie podejdzie
wodą.