ßßß
Lubię wracać do migdałów, do smaku Amaretto, do marcepanu... Ten sernik upiekłam z tęsknoty za migdałowym smakiem; z tęsknoty, która pozostała we mnie jeszcze z okresu świątecznego... Sernik nietypowy, bo chrupiący płatkami migdałów, słodki, elegancki. Polecam, bardzo!/uwaga: sernik można piec w kąpieli wodnej /Składniki na spód:180 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g masła, roztopionegoCiastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę serową:750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)4 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu)80 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)100 g podprażonych płatków migdałowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ser dokładnie rozetrzeć mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ucierając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na gładką masę; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód.Piec około 60 - 75 minut w 150ºC bez termoobiegu. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu, szczególnie na środku. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.Dodatkowo:podprażone płatki migdałów do dekoracji2 łyżki Amarettopół szklanki cukru pudruAmaretto rozetrzeć z cukrem pudrem do powstania gładkiego lukru (grzbietem łyżki lub mikserem). W razie konieczności dodać więcej cukru pudru lub likieru.Lukrem udekorować sernik. Po wierzchu posypać płatkami migdałów.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .