Wykonanie

Lubię wracać do
migdałów, do smaku
Amaretto, do marcepanu... Ten sernik upiekłam z tęsknoty za
migdałowym smakiem; z tęsknoty, która pozostała we mnie jeszcze z okresu świątecznego... Sernik nietypowy, bo chrupiący
płatkami migdałów, słodki, elegancki. Polecam, bardzo!/uwaga: sernik można piec w kąpieli
wodnej /Składniki na spód:180 g
ciastek pełnoziarnistych typu digestive50 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.Składniki na masę
serową:750 g
twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (400 g)4 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
migdałów (lub aromatu)80 ml
Amaretto lub innego
migdałowego likieru1 łyżka
mąki ziemniaczanej (
skrobi ziemniaczanej)100 g podprażonych
płatków migdałowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser dokładnie rozetrzeć mikserem, wlać
mleko skondensowane, dalej ucierając, do połączenia. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając. Dodać
likier oraz ekstrakt z
migdałów, wmieszać
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na gładką masę; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na samym końcu dodać podprażone
płatki migdałów. Wymieszać.Masę
serową wylać na schłodzony
ciasteczkowy spód.Piec około 60 - 75 minut w 150ºC bez termoobiegu. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu, szczególnie na środku. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.Dodatkowo:podprażone
płatki migdałów do dekoracji2 łyżki
Amarettopół szklanki
cukru pudruAmaretto rozetrzeć z
cukrem pudrem do powstania gładkiego lukru (grzbietem łyżki lub mikserem). W razie konieczności dodać więcej
cukru pudru lub
likieru.Lukrem udekorować sernik. Po wierzchu posypać
płatkami migdałów.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).-------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .
