Wykonanie

Za kilka dni już święta, w sklepach wszędzie ozdoby świąteczne, choinki się pokazują, pachnie piernikiem i
herbatą z
imbirem. Zrobiłam już prezenty, bardzo lubię zamieniać się w Mikołaja i wyszukiwać ciekawe prezenty dla moich
bliskich, i wcale nie muszą być drogie, najważniejsze jest to, że mają być ciekawe. Robię też sama drobne upominki,
ciasteczka,
czekoladki, bombki na choinkę, ozdoby świąteczne.Ale wróćmy do serniczka, ciasto powstało już teraz specjalnie na konkurs organizowany u Kasi razem z Florina . Sernik jest w smaku rewelacyjny, kajmak,
migdały i
ciasteczka oreo tworzą zgrane połączenie smaków, musicie koniecznie go spróbować. Sernik powstał z kombinacji różnych serników, które już robiłam kiedyś. Przeszukałam cały mój magiczny zeszyt z przepisami i tak oto powstał ten smaczny wynalazek.I ten serniczek wygrał w konkursie :-)Zapraszam na kawałeczek :-) i
kawkę :-)Składniki:- 1 kg
twarogu w wiaderku dobrej jakości- 2 łyżki
cukru pudru- 3
jajka- 3/4 puszki masy kajmakowej- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 50 g
płatków migdałów- 90 g
masła- 240 g
ciasteczek oreo plus 6 sztuk do dekoracji (7-8 opakowań po 6 sztuk )Wykonanie:Do blendera lub miksera wrzucamy
ciasteczka oreo, ale bez nadzienia i miksujemy, dodajemy następnie miękkie
masło i ponownie miksujemy. Tortownicę (średnica 24-26 cm) smarujemy
masłem i wykładamy masę
ciasteczkową, lekko dociskamy. Chowamy do lodówki.W tym czasie
jajka wbijamy do miski i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, aż
zrobi się puch. Zmniejszamy obroty i dodajemy
twaróg,
cukier puder, następnie 3/4 masy kajmakowej i
mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż składniki się połączą. Wyciągamy tortownicę z lodówki i wstawiamy piekarnik na 150 stopni. Przelewamy masę
serową na spód
ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny, grzanie góra/dół. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy tylko drzwiczki. Po jakiejś godzinie wyciągamy sernik i odstawiamy do wystudzenia, następnie rozsmarowujemy resztę masy kajmakowej na wierzchu i po bokach,
migdały prażymy na patelni.
Ciasteczka kroimy na pół i układamy na serniku. Jak wystygną
migdały to posypujemy nimi sernik. Schładzamy w lodówce.Smacznego :-)









