Wykonanie


Sernik bardzo elegancki, nietypowy, z prażonymi
migdałami. Ciężki, wilgotny, idealny na wyjątkowe okazje. Jak dla mnie jeden z najlepszych do tej
pory serników. Bardzo polecam. ok. 18 porcji, z przepisu Dorotus, zmodyfikowany co do ilości składników o 1/4 w związku z tym, że puszka
mleka słodzonego ma w Polsce nie 400 a 535 g.Składniki na spód:* 1,5 szklanki pokruszonych
ciastek typu digestive* 50 g roztopionego
masła* kilka kropel ekstraktu
migdałowego (lub aromatu)Składniki na masę
serową:* 1 kg
sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo
śmietankowego sera przeznaczonego na serniki [użyłam
serka President półtłustego w tzw.
kiełbasce]* 1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego (535 g)* 5
jajek* 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z
migdałów (lub aromatu)* około 125 ml
Amaretto lub innego
migdałowego likieru* 1 i 1/4 łyżki
mąki ziemniaczanej (
skrobi)* 100-125 g podprażonych
płatków migdałowychSkładniki do dekoracji:* 80 g
płatków migdałowych* 1/2 tabliczki
czekolady*
bita śmietanaWykonanie:Wszystkie składniki na spód wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Szczelną tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć folią aluminiową (samo dno), wcisnąć masę
ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Ser dokładnie ubić mikserem, wlać
mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać
jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać
likier oraz ekstrakt z
migdałów, wmieszać
mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone
płatki migdałów**. Wymieszać.Masę
serową wylać na
ciasteczkowy spód. Piec około 1 godziny i 15 minut w temp. 175ºC. Przykryć folią aluminiową tortownicę, odsłonić sernik na ostatnie 15 minut pieczenia - wówczas sernik się nie przypiecze. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek wierzchu był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie i w piekarniku. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.**
migdały prażę wsypując je na całą powierzchnię blachy do pieczenia ciasta do rozgrzanego piekarnika - podczas gdy rozgrzewa się do pieczenia, po kilku minutach
płatki zaczną brązowieć, jak się zezłocą wyjąć z piekarnika