Wykonanie

Struffoli to włoski deser pochodzący z okolic Neapolu. Te małe pączuszki nasączone aromatycznym
syropem miodowym często
jada się tam w okresie Bożego Narodzenia, ale pojawiają się na stołach również na inne okazje. U nas zastąpiły w tym roku tradycyjne pączki i
faworki, których nasmażyłam przed Tłustym Czwartkiem tyle, że dziś już nie miałam ani sił, ani ochoty, by znów je robić. Co innego te urocze włoskie pączusie, które nie tylko przygotowuje się, ale i smaży ekspresowo i bez większego wysiłku ;)Struffoli są mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Można je skąpać w
syropie lub też polać nim, jeśli wolicie mniej słodkie desery. Tak czy owak smakują wspaniale. Do tego tak kusząco wyglądają ułożone w stosik, ze skapującym z nich
syropem.Polecam :)* przepis z „Bake like an Italian” Catherine FulvioSkładniki na około 40 pączuszków:400g
mąki pszennej1 łyżka drobnego
cukru do wypieków1/2 łyżeczki
drożdży instant1/4 łyżeczki
soliskórka otarta z 1
cytryny4 średniej wielkości
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiokoło 30 – 60ml ciepłej
wodyNa
syrop:250ml
miodu125ml
wody125g drobnego
cukru2 małe gwiazdki
anyżuDodatkowo:tłuszcz do głębokiego smażenia*Wykonanie:
Mąkę,
cukier,
drożdże,
sól oraz
skórkę cytrynową umieść w dużej misie. Wymieszaj.
Jajka roztrzep z ekstraktem
waniliowym w drugiej miseczce. Dodaj do suchych składników i wymieszaj drewnianą łyżką, dodając stopniowo ciepłą
wodę, aż całość się połączy.Wyjmij ciasto na blat oprószony
mąką i wyrabiaj przez 3 – 4 minuty, aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste (staraj się nie podsypywać zbyt dużo). Gdy będzie gotowe,
owiń je szczelnie folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 2 godziny, by odpoczęło.W międzyczasie przygotuj
syrop. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż zacznie wrzeć. Zmniejsz temperaturę i gotuj
syrop przez kilka minut, aż zgęstnieje (u mnie zajęło to mniej więcej 10 minut). Wyjmij z rondelka
anyż, a
syrop pozostaw na palniku, by nie wystygł.Z ciasta formuj kuleczki wielkości mniej więcej wisienki i układaj na tacy lub talerzu oprószonym
mąką, by nie przylgnęły. Jeśli ciasto będzie się zbytnio lepiło, możesz je lekko obsypać
mąką.Rozgrzej
olej w dużym rondlu. Będzie gotowy, gdy włożona do niego kuleczka szybko wypłynie na wierzch i się zarumieni. Wrzucaj po kilka pączuszków na raz do garnka i smaż, aż nabiorą złotego koloru.Gotowe pączki wyjmuj i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by nadmiar tłuszczu mógł ocieknąć. Jeszcze ciepłe przekładaj do rondelka z
syropem, poruszając nim delikatnie, aż pączki będą nim pokryte. Wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj na talerz lub paterę. Możesz też polać je
syropem dopiero na paterze, jeśli wolisz mniej
syropu.Udekoruj całość
anyżem oraz
skórką cytrynową wedle uznania.Smacznego :)


* Catherine poleca
oliwę extra virgin do smżenia struffoli, jednak moim zdaniem usmażone na każdym innym tłuszczu wychodzą równie pyszne.