ßßß
Składniki:1 szklanka rodzynek w rumie2/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczowej/ cytrynowej(dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna)3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta2/3 szklanki cukrupół łyżeczki drożdży instantszczypta soliodrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki)2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajka1 łyżka miodu2/3 szklanki letniej wody150 g miękkiego masła1 białko do posmarowania babkiDodatkowo będą potrzebne:10 szt. papilotek (tych sztywniejszych)*1 forma papierowa do panettone o śr. 15 , 5 cm i wysokości 11 cm *2 długie patyki/ szpilki do szaszłyków* zamiast papilotek i dużej formy można użyć dwóch mniejszych form do panettone o śr. 13 , 4 cmPrzygotowanie:Rodzynki odsączyć z rumu. Do miski wsypać kilka łyżek mąki i obtoczyć w niej rodzynki i kandyzowaną skórkę.W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąkę, cukier, skórkę cytrynową, drożdże i sól.W misie miksera wymieszać jajka, miód, ekstrakt waniliowy i wodę. Następnie (dalej miksując mieszadłem płaskim) dodawać stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodawać do niej po łyżce miękkiego masła, każdą kolejną łyżkę masła dodawać po wchłonięciu przez ciasto poprzedniej. Wyrobić ciasto na średnich obrotach przez ok. 10 min., aż będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę, wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć folią i odstawić na blat na 12-15 godz. do wyrośnięcia.Na drugi dzień przełożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką, przez chwilę wyrobić, następnie oderwać 10 małych kulek (1 kulka powinna wypełnić do połowy papilotkę). Każdą kulkę rozpłaszczyć, zawinąć boki do środka i ułożyć zwinięciem do dołu w papilotkach. Z pozostałym ciastem postąpić tak samo i włożyć do formy papierowej o śr. 15,5 cm, wysokość 11 cm.Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia: małe babeczki na godzinę, dużą na 2 godziny.Po tym czasie wierzch babeczek posmarować białkiem i piec przez ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C. Dużą babkę piec przez ok. 55 min. (do suchego patyczka).Po upieczeniu małe babeczki studzić na kratce, natomiast dużą babkę przebić w dolnej części patykami i na tych patykach zawiesić np. na garnku do całkowitego ostudzenia (jeśli pieczecie w metalowej formie, należy wyjąć ciasto z formy). Dzięki temu zabiegowi babka nie opadnie i będzie puszysta, a nie zbita.


