Wykonanie
Nasz Zuzia szaleje na punkcie Halloween :) Jeszcze w zeszłym roku nie do końca rozumiała ideę świętowania urodzin, czy Gwiazdki, a teraz gotowa jest przystroić choinkę plastikowymi pająkami, ustawić
dynie w każdym
kącie domu i zapakować w ozdobny papier każde pudełko w domu. W szafie ma już przebranie i koszyczek do zbierania halloweenowych słodkości, a list do Świętego Mikołaja wysłała na początku września. O tak, Zuzia wie jak świętować i najwyraźniej zamierza to robić z pełnym zaangażowaniem :))Osobiści nie podzielam zamiłowania Córci co do Halloween. Choć uważam, że jest to zupełnie nieszkodliwe święto, będące okazją do wspaniałej zabawy, to jednak gumowe kościotrupy, sztuczna pajęczyna na kominku i plastikowe pająki porozrzucane po dywanie nie wzbudzają we mnie entuzjazmu. Horrory i straszydła nigdy mnie nie bawiły. Co innego dekorowanie choinki i rozwieszanie świątecznych światełek, to już zdecydowanie bardziej moja bajka. Ale na to jeszcze przyjdzie czas :)Tymczasem pozostajemy w temacie październikowej słoty i zbliżającego się Halloween, którego symbolem jest
dynia – wspaniałe warzywo, które, choć późno odkryte, szybko stało się jednym z moich ulubionych warzyw. Korzystając z faktu, że przed Halloween można ją dostać w każdym markecie, sklepie i sklepiku, zaopatrzyłam się w spory jej zapas i zapełniam stopniowo lodówkę oraz zamrażalnik pojemnikami z
dyniowym puree. Będą z niego smakowite zupy i desery na zimę :)Obiecuję nie zadręczać Was zbytnio moimi dyniowymi kreacjami, ale tej nie mogłam sobie darować. Ta dah! Moje pierwsze
dyniowe mini serniczki – skoncentrowana dawka jesiennych smaków w jednym malutkim deserze :)) Są pyszne, kremowe i aromatyczne. Z kruchutkim
ciasteczkowym spodem i udekorowane czapą cynamonowej
bitej śmietany smakują po prostu nieziemsko.Polecam :)* przepis z moimi zmianami pochodzi z tej stronySkładniki na 12 mini serniczków:Spód
ciasteczkowy:1 szklanka pokruszonych
ciasteczek pełnoziarnistych typu digestives60g niesolonego
masła, roztopionego1/4 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru2 łyżki drobnego
cukru do wypiekówNa masę
serową:1 szklanka puree z dyni1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
imbiru250g
twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego
twarogu sernikowego z wiaderka)150g
serka mascarpone1/2 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoKrem
śmietanowy:1 szklanka
śmietany kremówki 36% (jeżeli macie dostęp użyjcie double cream)2 łyżki
serka mascarpone (opcjonalnie)1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Pokruszone
ciasteczka wymieszaj z
przyprawami,
cukrem oraz roztopionym i przestudzonym
masłem. Tak powstałą masę rozdziel równomiernie pomiędzy 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny i dociśnij mocno do dna. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw w formie do całkowitego wystudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.W międzyczasie przygotuj masę
serową.
Dyniowe puree wymieszaj w misce z
cynamonem,
imbirem oraz
gałką muszkatołową i odstaw na bok.
Twaróg oraz
mascarpone umieść wraz z
cukrem w misie miksera i ucieraj, aż masa będzie puszysta i napowietrzona. Dodawaj pojedynczo
jajka, miksując dokładnie na średnich obrotach, aż całość się połączy. Na koniec wmieszaj ekstrakt
waniliowy.Do masy serowej dodaj przyprawione puree z dyni i miksuj, aż wszystkie składniki się połączą i całość będzie jednolita.Masę wlej na wystudzone
spody, wypełniając papilotki niemal po brzegi i piecz przez 25 – 30 minut, aż wierzch się zetnie.Upieczone serniczki pozostaw w formie do wystygnięcia, po czym wstaw na minimum 3 godziny do lodówki.Przed podaniem przygotuj krem. Kremówkę ubij z
mascarpone,
cynamonem oraz ekstraktem
waniliowym na sztywną masę. Udekoruj nią serniczki, po czym oprósz je
gałką muszkatołową.Smacznego :)