ßßß
Na blogu nadal jesienne klimaty. Może to wpływ naszych spacerów, z których Zuzia wraca na ogół z zaróżowioną buzią i całą masą kolorowych liści? A może jednak skrycie lubię trochę tą kapryśną porę roku, która na zmianę wprowadza nas w stan ponurego uśpienia deszczowymi popołudniami lub ożywia, wciąż jeszcze ciepłym, jesiennym słoneczkiem i feerią barw w parkach :)Tak, czy owak nachodzi mnie coraz częściej ochota na aromatyczne przysmaki pachnące cynamonem, imbirem i goździkami. A że silna wola to w moim przypadku tylko czysto teoretyczne pojęcie, upiekłam wczoraj smakowite ciasto z jabłkami i mnóstwem cynamonu :))Ciasto jest dość zwarte i wilgotne, mocno cynamonowe i z dużą ilością jabłek. Smakuje wspaniale świeże, ale też równie dobrze na drugi, a nawet trzeci dzień (o ile dotrwa ;). Co najlepsze jego przygotowanie zajmie Wam niecałe 10 minut, a potem już tylko trzeba poczekać, aż się upiecze.Polecam :)* przepis z „1000 recipes. Baking” wydawnictwa IgloobooksSkładniki na keksówkę o wymiarach około 11 x 27cm:300g mąki pszennej2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli250g miękkiego niesolonego masła250g jasnego brązowego cukru (light brown sugar)5 dużych jaj1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (możecie pominąć)2 – 3 duże jabłkaWykonanie:Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon przesiej do misy miksera. Dodaj miękkie masło, jajka i ekstrakt. Miksuj na średnich obrotach miksera, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona (około 4 – 5 minut)*.Wyłóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką.Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w ósemki lub niedużą kostkę. Tak przygotowane kawałki owoców poukładaj na cieście. Możesz je przedtem oprószyć delikatnie mąką, jeżeli chcesz mieć pewność, że nie opadną.Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu pozostaw na chwilę w formie, po czym wyjmij i wystudź na kratce.Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Smacznego :)
* Masło musi być bardzo miękkie, by nie zostały grudki. Jeżeli takie nie jest, najlepiej najpierw utrzeć je z cukrem na puszystą masę i dopiero wtedy dodać pozostałe składniki. Potem postępujemy zgodnie z przepisem.