ßßß
Dzisiejszy dzień minął nam niepostrzeżenie gdzieś pomiędzy zakupami, maratonem baśni braci Grimm, a całą masą wypieków, z którą teraz nie bardzo wiem, co zrobić, bo ich ilość zdecydowanie przekracza nasze możliwości przerobowe ;) Nie dość, że od trzech dni piekę rogale, szukając przepisu idealnego, to jeszcze ukręciłam ciasto oraz babkę i teraz z lekkim przerażeniem spoglądam na kuchenny stół zastawiony wypiekami :)Ale do rzeczy.Podsuwając wczoraj pomysły na ciasta cytrynowe pewnej uroczej kuchareczce, sama nabrałam na takowe ogromnej ochoty. Cytryna to jeden z moich ulubionych dodatków do ciast i deserów, nic nie przebije połączenia kwaśnej cytryny z aromatycznym, wilgotnym ciastem ucieranym :)Ciasto (a może bardziej krajanka??), które chciałabym Wam dziś zaproponować jest bardzo proste w przygotowaniu i raczej niepozorne. Właściwie nie wyróżniałoby się niczym specjalnym, gdyby nie głęboki, orzeźwiający cytrynowym aromat, który podkreśla dodatkowo cytrynowy lukier. Całość wilgotna i wbrew pozorom bardzo lekka.Polecam :)* przepis z „Mum’s baking book”Składniki na formę o wymiarach około 30 x 23 cm:250g mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia225g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka225g miękkiego, niesolonego masła4 łyżki mleka3 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny (w oryginale 2)skórka otarta z 4 cytrynNa lukier:250g cukru pudru, przesianegosok wyciśnięty z 1 cytryny (możecie dać również skórkę)skórka cytrynowa do dekoracjiWykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier umieść w misie miksera i wymieszaj. Zrób dołek na środku.Dodaj do suchych składników jajka, mleko, masło oraz sok i skórkę cytrynową. Ucieraj mikserem do powstania jednolitej, napowietrzonej masy.Przelej ciasto do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez około 25 – 30 minut (lub do suchego patyczka).Upieczone ciasto pozostaw w formie przez około 10 minut, po czym ostrożnie przenieś na kratkę do studzenia.Przygotuj lukier. Cukier puder ucieraj z sokiem (i ewentualnie skórką) cytrynową, aż całość będzie gładka i lśniąca. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty, w razie potrzeby możesz dodać więcej soku z cytryny lub cukru pudru.Zimne ciasto polukruj i udekoruj skórką cytrynową. Podawaj pokrojone w kwadraty lub prostokąty*.Smacznego :)
* Przed krojeniem możesz wstawić ciasto na 20 minut do lodówki, żeby lukier stężał.