ßßß
Gdybyście zapytali mnie dziś, za co tak kocham pieczenie, chyba nie umiałabym odpowiedzieć jednoznacznie. Coś, co zaczęło się 3 lata temu, jako sposób na nudę i rozładowanie emocji, dziś wydaje mi się nieodłącznym elementem mojego życia. Tyle jest magii w procesie tworzenia, który towarzyszy powstawaniu nowych wypieków… I tyle miłości.Myślę, że nie piekłabym, gdyby nie rodzina, z którą mogę dzielić się tym, co uda mi się w kuchni „wyczarować”. Uświadamiam to sobie za każdym razem, gdy Mąż uśmiecha się na wzmiankę o kolejnym wypieku lub gdy szwagierki wpadają z wizytą, a ja mogę je poczęstować jeszcze gorącym ciastem i w ten skromny sposób okazać im swoje przywiązanie…Piekę, bo wiem, że mam dla kogo. Każde kolejne ciasto, ciasteczka, czy deser zaczynają się od myśli o mojej rodzinie – o tym, co lubi mój ukochany Mąż, o Mamie, która prawie w każdą sobotę piekła dla nas ciasta i od której tyle się nauczyłam, o Zuzi cieszącej się na sam widok wałka do ciasta.. Dziś nie wyobrażam już sobie mojego domu bez zapachu ciasta i szafek pełnych mąki.Wyobraźcie sobie, ile radości miałam obserwując naszych niedzielnych gości pałaszujących jeszcze gorące ciasto śliwkowe, które naprędce dla nich upiekłam :)Ten całkowicie spontaniczny wypiek okazał się bardzo udaną wariacją na temat jogurtowego ciasta cynamonowego, które dotąd nigdy mnie nie zawiodło. Tym razem zamieniłam część mąki na pełnoziarnistą, dodałam wanilii i wyłożyłam na wierzch pyszne śliweczki. Wyszło bardzo smacznie i trochę zdrowiej, niż w przypadku tradycyjnych, ucieranych ciast z owocami. Ciasto pięknie urosło, owoce nie opadły, a mąką razowa dodała całości charakteru.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:200g mąki pszennej razowej100g mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia100g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (jeżeli akurat nie macie, możecie pominąć, a zamiast tego zastąpić część cukru do wypieków cukrem waniliowym)250ml gęstego jogurtu naturalnego150ml oleju rzepakowego50g płynnego mioduokoło 500g dojrzałych śliwekDodatkowo:cukier puder do posypania (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Śliwki umyj, przekrój na pól i wyjmij pestki.Mąki oraz proszek do pieczenia wymieszaj.W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, jogurt, olej oraz cukier i miód. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną lub widelcem.Przelej suche składniki do mokrych i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników (jak przy muffinach).Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj śliwki, rozcięciami do góry.Piecz w temperaturze 180°C przez około 35 – 40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu suchy (bez śladów surowego ciasta).Pozostaw w formie na kilka minut, zanim wyjmiesz ciasto na kratkę, by wystygło.Zimne ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem (ja niestety nie zdążyłam, bo zostało zjedzone ;).Smacznego :)