Wykonanie

Gdybyście zapytali mnie dziś, za co tak kocham pieczenie, chyba nie umiałabym odpowiedzieć jednoznacznie. Coś, co zaczęło się 3 lata temu, jako sposób na nudę i rozładowanie emocji, dziś wydaje mi się nieodłącznym elementem mojego życia. Tyle jest
magii w procesie tworzenia, który towarzyszy powstawaniu nowych wypieków… I tyle miłości.Myślę, że nie piekłabym, gdyby nie rodzina, z którą
mogę dzielić się tym, co uda mi się w kuchni „wyczarować”. Uświadamiam to sobie za każdym razem, gdy Mąż uśmiecha się na wzmiankę o kolejnym wypieku lub gdy szwagierki wpadają z wizytą, a ja
mogę je poczęstować jeszcze gorącym
ciastem i w ten skromny sposób okazać im swoje przywiązanie…Piekę, bo wiem, że mam dla kogo. Każde kolejne ciasto,
ciasteczka, czy deser zaczynają się od myśli o mojej rodzinie – o tym, co lubi mój ukochany Mąż, o Mamie, która prawie w każdą sobotę piekła dla nas ciasta i od której tyle się nauczyłam, o Zuzi cieszącej się na sam widok wałka do ciasta.. Dziś nie wyobrażam już sobie mojego domu bez zapachu ciasta i szafek pełnych
mąki.Wyobraźcie sobie, ile radości miałam obserwując naszych niedzielnych gości pałaszujących jeszcze gorące ciasto
śliwkowe, które naprędce dla nich upiekłam :)Ten całkowicie spontaniczny wypiek okazał się bardzo udaną wariacją na temat
jogurtowego ciasta
cynamonowego, które dotąd nigdy mnie nie zawiodło. Tym razem zamieniłam część
mąki na pełnoziarnistą, dodałam
wanilii i wyłożyłam na wierzch pyszne śliweczki. Wyszło bardzo smacznie i trochę zdrowiej, niż w przypadku tradycyjnych, ucieranych ciast z
owocami. Ciasto pięknie urosło,
owoce nie opadły, a
mąką razowa dodała całości charakteru.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:200g
mąki pszennej razowej100g
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia100g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (jeżeli akurat nie macie, możecie pominąć, a zamiast tego zastąpić część
cukru do wypieków
cukrem waniliowym)250ml gęstego
jogurtu naturalnego150ml
oleju rzepakowego50g płynnego
mioduokoło 500g dojrzałych
śliwekDodatkowo:
cukier puder do posypania (opcjonalnie)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śliwki umyj, przekrój na pól i wyjmij pestki.
Mąki oraz
proszek do pieczenia wymieszaj.W drugiej misce roztrzep
jajka, dodaj ekstrakt
waniliowy,
jogurt,
olej oraz
cukier i
miód. Wszystko wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną lub widelcem.Przelej suche składniki do mokrych i wymieszaj krótko, tylko do połączenia składników (jak przy muffinach).Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj
śliwki, rozcięciami do góry.Piecz w temperaturze 180°C przez około 35 – 40 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu suchy (bez śladów surowego ciasta).Pozostaw w formie na kilka minut, zanim wyjmiesz ciasto na kratkę, by wystygło.Zimne ciasto możesz oprószyć
cukrem pudrem (ja niestety nie zdążyłam, bo zostało zjedzone ;).Smacznego :)