Wykonanie
Dzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez
owoców, można z
owocami. U mnie ostatnio królują
śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi . U mnie inne
owoce i małe zmiany.




SKŁADNIKI3 szklanki
mąki tortowej1
budyń śmietankowy bez
cukru ( 40 g)1 szklanka drobnego
cukru4
jajkaszklanka
oleju rzepakowego350 g
jogurtu naturalnego gęstego3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 1 kg
śliwek węgierek (duże)WYKONANIE
Śliwki płuczemy, kroimy na pół , usuwamy pestki
Jajka z
cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy
olej i
jogurt i delikatnie mieszamy.
Mąkę mieszamy z
budyniem i
proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników .
Śliwki układamy na cieście i dociskamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 minCiasto posypujemy
cukrem pudrem.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.