Wykonanie
Witam, ostatnio postanowiłam zrobić ciasto
śliwkowe i przypomnieć sobie jak to smakuje:)Moje ciasto jest na
biszkopcie bo inne jakoś mi nie podchodzi.Składniki:
1 kg
śliwek6
jajek8 łyżek
mąki8 łyżek
cukrupłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych
białek dodajemy
cukier,
mąkę z
proszkiem do pieczenie. Następnie odrobinę zimnej
wody i
żółtka. Gotową masę wylewamy na blachę ( fajnie wygląda w blasze o wymiarach 25x35).
Śliwki drylujemy i myjemy. Następnie połówki
śliwek układamy na cieście i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Czasu dokładnie określić nie umiem bo zawsze to robię na wyczucie, aż patyczek będzie suchy. Mniej więcej w połowie pieczenie obracam
biszkopt.Ja wlazłam
biszkopt to dużej blachy z pieca i wyszedł taki cienki "laczek", ale równie dobry co puszysty.