Wykonanie

Brownie to bardzo specyficzny wypiek wywodzący się ze Stanów Zjednoczonych, a dziś znany już chyba na całym świecie. Wilgotna, intensywnie czekoladowa krajanka, która wręcz rozpływa się w ustach. Podstawowa wersja to tylko
jajka,
masło,
gorzka czekolada,
cukier i trochę
mąki, ale jest całe mnóstwo dodatków, którymi możecie wzbogacić swoje brwonie –
orzechy,
biała czekolada, toffee,
owoce,
serek kremowy…Ja postawiłam na nasze dwa ulubione smaki, czyli ciemną
czekoladę i masę
serową. Do tego odrobina karmelu z puszki i gotowe :) To naprawdę nie może nie smakować :)Polecam :)* przepis z „Baking cookies and biscuits”

Składniki na kwadratową formę o
boku 20cm:115g ciemnej
czekolady (minimum 70%
kakao)115g niesolonego
masła150g jasnego
cukru muscovado (lub zwykłego
brązowego cukru)2 duże
jajka, roztrzepane50g
mąki pszennejDodatkowo:225g
serka kremowego1 duże
jajko50g drobnego
cukru do wypieków4 – 5 łyżek karmelu z puszkiWykonanie:3Zacznij od przygotowania masy serowej. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i utrzyj na gładką, jednolitą masę. Odłóż na bok i zajmij się przygotowaniem masy brownie.
Czekoladę oraz
masło umieść w miseczce, nad rondelkiem z gorącą
wodą. Gdy się roztopią, zdejmij je z ognia i dodaj
cukier. Wymieszaj.Dodawaj po trochu roztrzepane
jajka, mieszając dokładnie po każdym dodaniu. Na koniec wmieszaj delikatnie
mąkę.Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią 2/3 masy brownie. Na to wyłóż masę
serową, po czym łyżką nałóż po trochu resztę masy brownie. Zrób na wierzchu esy floresy używając patyczka do szaszłyków lub widelca.

Wstaw do pieca nagrzanego do 160°C i piecz przez około 30 – 35 minut lub do momentu, gdy środek się zetnie.Wystudź w formie i podawaj pokrojone w kwadraty.Smacznego :)