ßßß
Ostatni raz rabarbar jadłam chyba 15 lat temu, jeszcze za dziecka w domu u mamy. Teraz jest niemal w każdym sklepie i po prostu musiałam go wykorzystać. Najpierw miał z niego powstać elegancki placek, ale ostatecznie naszła mnie nieodparta ochota na kruche. I na tym stanęło.Przepis na to ciasto znalazłam na tej stronie. Co prawda wprowadziłam niewielkie zmiany, ale mogę śmiało powiedzieć, że jest świetny. Ciasto jest kruchutkie, owoce w nim wspaniale pachną, a za kruszonkę dałabym się pokroić :) Dla mnie smakuje niczym dzieciństwo :))Polecam gorąco :)Składniki na kwadratową formę o boku 20cm:200g mąki pszennej70g cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100g masła2 żółtka1 łyżka śmietany (u mnie jogurt naturalny)Do tego:ok. 300g rabarbaru (dałam więcej)ok. 250g truskawek3 łyżki cukruNa kruszonkę:100g mąki50g drobnego cukru do wypieków20g cukru z prawdziwą wanilią70g masła roztopionegoWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto zagnieć (najlepiej w malakserze). Uformuj kulę, spłaszcz na kształt dysku i owiń szczelnie folią spożywczą. Schłódź przez godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce.Po tym czasie ciasto zetrzyj na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz w piecu nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut ( do zezłocenia). Wystudź w formie.Rabarbar umyj i pokrój w nieduże kawałki, truskawki wypłucz i przekrój. Wszystko wymieszaj z cukrem i podgrzewaj w rondlu na małym ogniu przez około 5 minut (aż owoce puszczą sok). Odsącz na sitku i przełóż na wystudzone ciasto.Przygotuj kruszonkę. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszaj dokładnie. Wlej rozpuszczone masło i zagnieć kruszonkę (ja przemieszałam całość widelcem do momentu, gdy pojawiły się grudki).Ciasto z owocami posyp kruszonką i piecz przez kolejne 30 minut w 180°C.Studź w formie.Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.Smacznego :)