Wykonanie

Ostatni raz
rabarbar jadłam chyba 15 lat temu, jeszcze za dziecka w domu u mamy. Teraz jest niemal w każdym sklepie i po prostu musiałam go wykorzystać. Najpierw miał z niego powstać elegancki placek, ale ostatecznie naszła mnie nieodparta ochota na kruche. I na tym stanęło.Przepis na to ciasto znalazłam na tej stronie. Co prawda wprowadziłam niewielkie zmiany, ale
mogę śmiało powiedzieć, że jest świetny. Ciasto jest kruchutkie,
owoce w nim wspaniale pachną, a za kruszonkę dałabym się pokroić :) Dla mnie smakuje niczym dzieciństwo :))Polecam gorąco :)Składniki na kwadratową formę o
boku 20cm:200g
mąki pszennej70g
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
masła2
żółtka1 łyżka
śmietany (u mnie
jogurt naturalny)Do tego:ok. 300g
rabarbaru (dałam więcej)ok. 250g
truskawek3 łyżki
cukruNa kruszonkę:100g
mąki50g drobnego
cukru do wypieków20g
cukru z prawdziwą
wanilią70g
masła roztopionegoWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto zagnieć (najlepiej w malakserze). Uformuj kulę, spłaszcz na kształt dysku i
owiń szczelnie folią spożywczą. Schłódź przez godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce.Po tym czasie ciasto zetrzyj na dno formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Piecz w piecu nagrzanym do temperatury 180°C przez 20 minut ( do zezłocenia). Wystudź w formie.
Rabarbar umyj i pokrój w nieduże kawałki,
truskawki wypłucz i przekrój. Wszystko wymieszaj z
cukrem i podgrzewaj w rondlu na małym ogniu przez około 5 minut (aż
owoce puszczą sok). Odsącz na sitku i przełóż na wystudzone ciasto.Przygotuj kruszonkę.
Mąkę,
cukier i
cukier waniliowy wymieszaj dokładnie. Wlej rozpuszczone
masło i zagnieć kruszonkę (ja przemieszałam całość widelcem do momentu, gdy pojawiły się grudki).Ciasto z
owocami posyp kruszonką i piecz przez kolejne 30 minut w 180°C.Studź w formie.Przed podaniem można posypać ciasto
cukrem pudrem.Smacznego :)