Wykonanie

Jedzenie, które spożywamy powinno być nie tylko smaczne, ale również zdrowe, a gdy jest jeszcze do tego łatwe w przygotowaniu to już pełnia szczęścia gwarantowana.
Cukinia jest bogata w wapń, fosfor, magnez, żelazo i potas oraz witaminy B1, B2, B6, C, PP, a także prowitaminę A . Ponieważ w większości składa się z
wody jest niskokaloryczna i lekkostrawna.Moje pierwsze spotkanie z plackami z
cukinii miało miejsce ok.7 lat temu, moja mama kupowała je wtedy gotowe w dobrych delikatesach. Niestety kiedy się w nich zakochałam i chciałam więcej i częściej to albo szybko się wyprzedawały, albo danego dnia nie było ich wcale. To spowodowało, że postanowiłam sama zrobić je w domu. Coś jednak poszło nie tak, masa wyszła za rzadka i danie się nie udało. Poddałam się, a smak placków z
cukinii pozostał jedynie wspomnieniem.Wczoraj dzięki wcześniej zakończonej pracy udało mi się wpaść do empiku. Biegłam tam tylko w jednym celu, po książkę Ewy Chodakowskiej (możecie ją zobaczyć na moim instagramie). Byłam tak ciekawa zawartości, że w samochodzie pod sklepem przejrzałam połowę. Nagle w oko wpadł mi przepis, przepis na placki z
cukinii. Wspomnienie smaku sprzed 7 lat powróciło.Do przygotowania placków z
cukinii dla 2 osób(8 sztuk) potrzebne będą:400g
cukinii4 czubate łyżki
mąki2
jajka1 mała
cebula1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazylii (najlepiej użyć świeżych
ziół, ja z powodu ich braku dałam suszone)1 łyżeczka mieszanki
ziół (moja mieszanka przywieziona z Francji zawiera
trybulę,
szczypiorek,
pietruszkę,
bazylię i
estragon)
pieprz i
sól do smaku
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę drobno siekamy. Do wybitych
jajek dodajemy
mąkę, mieszamy widelcem aby pozbyć się grudek.

Następnie dodajemy
cukinię,
cebulę oraz
zioła i
przyprawy. Mieszamy.


Smażymy na złoty kolor na patelni z niewielką ilością
oleju lub
oliwy z oliwek. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.

Podajemy z
sosem tzatziki,
sosem czosnkowym lub
jogurtem greckim.

