Wykonanie

W zasadzie ta zupa jest tak pożywna i syta , że z powodzeniem można zastąpić nią drugie danie. Doskonale sprawdzi się wiosną, kiedy słońce sprawia, że odechciewa nam się ciężkich zimowych posiłków, ale wciąż jeszcze potrzebujemy konkretnego jedzenia. Zupę przygotowuje się bardzo szybko i właściwie jej jedyną wadą jest zapach wywodzący się z
serowego tortellini – jeśli więc nie przepadacie za
ostrym zapachem
sera, zamieńcie tortellini na
grzybowe.Co nam będzie potrzebne:– 500 g
pieczarek– opakowanie
świeżego szpinaku (ok. 200 g)– opakowanie
serowego lub
grzybowego tortellini (500 g)– 1 średniej wielkości
cebula– 1 łyżka
masła– 1 łyżka
oleju– 2 łyżki
jogurtu greckiego– 1 płaska łyżka
mąki pszennej– 4 szklanki rosołu (można zastąpić
kostką rosołową np. drobiową rozpuszczona w 4 szklankach
wody)–
pieprz do smaku– świeżo posiekana
natka pietruszki do dekoracjiPrzygotowanie:
cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
pieczarki myjemy i kroimy na połówki (jeśli są duże kroimy na ćwiartki)
szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i siekamy niezbyt drobno na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju, następnie dodajemy
masło i podsmażamy pokrojoną
cebulę, aż się zeszklido podsmażonej
cebulki dodajemy pokrojone
pieczarki i podsmażamy, aż
pieczarki puszczą
wodą, następnie przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować zupęzalewamy wszystko rosołem (ewentualnie
kostką rosołową rozpuszczoną w wodzie) dodajemy posiekany
szpinak i doprowadzamy do wrzenia, po czym do gotującej się zupy dodajemy tortellini (
skrobia z gotującego się
makaronu zagęści dodatkowo zupę) i gotujemy na średni ogniu przez 10-12 min, po czym wyłączamy ogień (trzeba sprawdzić czy tortellini jest miękkie, jeśli jest jeszcze twarde można pogotować kilka minut dłużej) w czasie, kiedy zupa się gotuje w szklance lub miseczce mieszamy dokładnie 2 łyżki
jogurtu greckiego z 1 płaską łyżką
mąki, a kiedy zupa się ugotuje wlewamy kilka łyżek do mieszaniny
jogurtu z
mąką, mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek po czym wlewamy powoli mieszaninę do garnka z zupą, cały czas mieszając na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym
pieprzem i ewentualnie
solą, nalaną do miseczek zupę dekorujemy świeżo posiekaną
natka pietruszkiSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments