Wykonanie
«
Bób, pęczak,
bekon,
sadzone jajo – szybki letni obiad
Galaretka z cydru »Dziś przygotowałam naleśniki z przepisu Pawła Małeckiego. Nie wiem dlaczego, ale nigdy nie wychodzą mi tak puszyste jak na zdjęciach przepisów, z jakich korzystam. Mimo to, niebiańsko smaczne 😉 Nie jestem mistrzem naleśnika, za to omleta, tak!Składniki– 4
jajka– łyżka
cukru– 16g
cukru wanilinowego– 40g roztopionego
masła– 200 ml
mleka 3,5 %– około 1,5 szklanki
mąki pszennej tortowej– łyżeczka
proszku do pieczenia– szczypta
sody– 2 szczypty
soli–
olej do smażenia
Żółtka rozcieramy
cukrem i
cukrem wanilinowym, następnie dodajemy do nich
masło i powoli wlewamy
mleko (o temperaturze pokojowej). Do całości dodajemy wszystkie suche składniki –
mąkę, proszek,
sodę,
sól.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do całości, delikatnie mieszamy je z
ciastem. Mocno rozgrzewamy patelnie i smażymy naleśniki z obu stron do uzyskania ciemnozłotego koloru.