ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z białych szparagów

Chłodnik z białych szparagów

nazwa

Wykonanie

« Sycylijskie pomarańczesałatka
Tymbark Fruktajl »
Zainspirowana warsztatami w Akademii Kulinarnej Whirpool postanowiłam zmodyfikować i stworzyć swój własny przepis. Wyszło przepysznie. Z jednego pęczka szparagów wychodzą 2-3 porcje zupy.
Składniki
– pęczek szparagów
– 0,5- 0,7 l bulionu warzywnego
– 2 szalotki
sól, pieprz
– 1,5 łyżki masła
oliwa truflowa
koperek
Od szparagów odcinamy spróchniałe końce, po czym kroimy je na około 1cm kawałki. Cebulkę siekamy na drobno. Składniki podsmażamy w garnku na połowie łyżki masła, kiedy będą zeszklone, dodajemy do nich bulion. Gotujemy około 5-10 minut, aż szparagi zmiękną. Następnie wszystkie składniki blendujemy i przelewamy zupę przez sito, aby pozbyć się włókien. Dodajemy łyżkę masła. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zupę zimną, polaną oliwą truflową i posypaną koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/04/chlodnik-z-bialych-szparagow