Wykonanie
Dzisiaj kolejny przepis na zupkę przecierową. Tym razem nie z
zielonych szparagów a
zielonego groszku :). Jak już pisałem, cenię sobie proste zupy. Po kremie z
kalafiora jest jeszcze bardziej dla kulinarnoodpornych ;)Składniki:2 łyżeczki
masła1 łyżka
oliwy1 drobno pokrojona
szalotka1,5 łyżki
białego ryżu500 g
zielonego groszku (najlepiej świeżego, może być mrożony, odradzam z puszki)1 litr lekkiego
bulionu warzywnego1/2 łyżeczki
suszonego estragonusól i
pieprzjajko ugotowane na twardo
koperek do dekoracjiW rondelku o grubym dnie rozpuścić
masło z dodatkiem
oliwy. Dodać
szalotkę oraz
ryż i zrumienić. Dorzucić opłukany
groszek i dusić około 15 minut. Wlać
bulion i dodać
estragon. Przyprawić
solą i gotować pod przykryciem około 30-35 minut aż
groszek będzie miękki.
Wywar ostudzić lekko i zmielić na jednolitą masę. Po pierwszym mieleniu należy odsączyć zupę, rozdrobnić jeszcze raz suchą masę i połączyć z powrotem od odscedzonym płynem - dzięki temu zupa będzie idealnie jednolita. Przelać krem do garnka, dodać
pieprz i pozostawić na małym ogniu jeszcze na 10 minut. Podawać z
jajkiem na twardo. Treściwość zupy można regulować dając mniej lub więcej
ryżu.