Wykonanie
« Placki ziemniaczaneKopytka »Najlepsze pierogi ruskie robiła moja mama. Zawsze, kiedy planowałam wizytę w rodzinnym domu, produkcja pierogów była taką małą tradycją. Pamiętam też, kiedy mama zapraszała sąsiadko-siostrę na lepienie – niczym warszatatyWspomnę też, że od lat gotowała na stołówkach, w restauracji, była idealną kucharką. Teraz ja przejęłam pałeczkę, chociaż i tak nigdy nie dorównam. Jej smak był doskonały – co każdy do tej
pory wspomina….

Farsz:– 2 kostki
tlustego białego sera– 1,5 kg
ziemniaków– 3
cebule– 400g podgardla lub
boczku–
sól i
pieprzCebulę i
mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zrumienienia, mielimy przez maszynkę.
Ziemniaki obieramy, gotujemy i również mielimy. Następnie do masy dodajemy
twaróg i wszystko razem mieszamy, dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Odstawiamy, aby farsz się przegryzł i w tym czasie przygotowujemy ciasto.Ciasto:– 700g
mąki–
jajko– szklanka gorącej
wodyZ podanych składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż zacznie się odklejać od ręki. Kiedy jest zbyt suche, możemy dodać odrobinę
wody.Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów i wycinamy szklanką kółka. Do każdego z nich wkładamy czubatą łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi.

Wkładamy do gotującej się, osolonej
wody. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, oznacza, że są gotowe. Wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na płaskim talerzu. Ważne jest, aby pierogi podczas stygnięcia nie leżały na sobie, bowiem mogą się sklejać.Najbardziej lubię ze
śmietaną! A Wy? 😉