ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

« Placki ziemniaczane
Kopytka »
Najlepsze pierogi ruskie robiła moja mama. Zawsze, kiedy planowałam wizytę w rodzinnym domu, produkcja pierogów była taką małą tradycją. Pamiętam też, kiedy mama zapraszała sąsiadko-siostrę na lepienie – niczym warszataty
Wspomnę też, że od lat gotowała na stołówkach, w restauracji, była idealną kucharką. Teraz ja przejęłam pałeczkę, chociaż i tak nigdy nie dorównam. Jej smak był doskonały – co każdy do tej pory wspomina….
Farsz:
– 2 kostki tlustego białego sera
– 1,5 kg ziemniaków
– 3 cebule
– 400g podgardla lub boczku
sól i pieprz
Cebulę i mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zrumienienia, mielimy przez maszynkę. Ziemniaki obieramy, gotujemy i również mielimy. Następnie do masy dodajemy twaróg i wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Odstawiamy, aby farsz się przegryzł i w tym czasie przygotowujemy ciasto.
Ciasto:
– 700g mąki
jajko
– szklanka gorącej wody
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy do momentu, aż zacznie się odklejać od ręki. Kiedy jest zbyt suche, możemy dodać odrobinę wody.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów i wycinamy szklanką kółka. Do każdego z nich wkładamy czubatą łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi.
Wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, oznacza, że są gotowe. Wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na płaskim talerzu. Ważne jest, aby pierogi podczas stygnięcia nie leżały na sobie, bowiem mogą się sklejać.
Najbardziej lubię ze śmietaną! A Wy? 😉
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2014/02/pierogi-ruskie