Wykonanie
Składniki:- 2
jajka- 200g
mąki- ok. pół szklanki
wody-
boczek- 1
cebula-
sól,
kurkuma,
pieprzWykonanie:Najpierw okrasa do klusków:
Boczek i
cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju. Wrzucamy
boczek i podsmażamy go do momentu, aż nie
zrobi się rumiany. Następnie dodajemy
cebulę i smażymy, aż
cebula zrobi się lekko brązowa - wtedy zdejmujemy patelnię z ognia.Teraz kluski:Do miski wbijamy
jajka i je roztrzepujemy. Do
jajek dodajemy
mąkę oraz
przyprawy. Mieszamy, jednocześnie dodając tyle
wody, aby uzyskać gęstą konsystencję ciasta.W dużym garnku gotujemy dobrze osoloną
wodę. Kiedy
woda wrze, łyżką stołową, wykładamy niewielkimi porcjami, przygotowane ciasto do wrzątku.Gotujemy 3-4 minuty.Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.Przygotowane kluski wykładamy na talerz i okraszamy
boczkiem i
cebulą.Jako dodatek proponuję
sałatę masłową ze
śmietaną ( na słodko)Smacznego.