ßßß Cookit - przepis na Makaron chiński z kurczakiem, kapustą pekińską i olejem sezamowym

Makaron chiński z kurczakiem, kapustą pekińską i olejem sezamowym

nazwa

Wykonanie

« Jagodzianki
Konkurs z Figurą! »
Że lubię makarony to wiecie, ale nie tylko te włoskie…
Składniki (2 osoby):
– podwójna pierś kurczaka
– mała kapusta pekińska
– garść natki pietruszki
– sok z jednej limonki
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju sezamowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżka sosu czosnkowego chili
olej rzepakowy do smażenia
Posiekany czosnek podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni/woku, po czym dodajemy kurczaka pokrojonego w paski o grubości około 1cm. Kiedy kurczak będzie podsmażony, dodajemy posiekaną kapustę pekińską. Kiedy kapusta lekko zmięknie, zmniejszamy ogień i doprawiamy danie – dodajemy sok z limonki, sos sojowy, sos czosnkowy chili. Następnie dodajemy gotowy makaron i posiekaną natkę pietruszki. Na samym końcu doprawiamy danie olejem sezamowym – to ważne, aby danie nie było zbyt gorące, by olej zachował jak najwięcej swoich cennych właściwości
Z proporcjami oczywiście można kombinować, to wszystko zależy od Waszych kubków smakowych.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2013/07/makaron-chinski-z-kurczakiem-kapusta-pekinska-i-olejem-sezamowym