ßßß
Cookit - przepis na Makaron chiński z kurczakiem, kapustą pekińską i olejem sezamowym
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Makaron chiński z kurczakiem, kapustą pekińską i olejem sezamowym
Składniki
Piersi z kurczaka
Kapusta pekińska
Natka pietruszki
Limonka
Czosnek
Olej sezamowy
Sos sojowy
Sos czosnkowy
Chili
Olej rzepakowy
Wykonanie
« JagodziankiKonkurs z Figurą! »Że lubię
makarony
to wiecie, ale nie tylko te włoskie…
Składniki (2 osoby):– podwójna
pierś kurczaka
– mała
kapusta pekińska
– garść
natki pietruszki
– sok z jednej
limonki
– 3 ząbki
czosnku
– 3 łyżki
oleju sezamowego
– 3 łyżki
sosu sojowego
– 1 łyżka
sosu czosnkowego
chili
–
olej rzepakowy
do smażeniaPosiekany
czosnek
podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni/woku, po czym dodajemy
kurczaka
pokrojonego w paski o grubości około 1cm. Kiedy
kurczak
będzie podsmażony, dodajemy posiekaną
kapustę pekińską
. Kiedy
kapusta
lekko zmięknie, zmniejszamy ogień i doprawiamy danie – dodajemy
sok z limonki
,
sos sojowy
,
sos czosnkowy
chili
. Następnie dodajemy gotowy
makaron
i posiekaną
natkę pietruszki
. Na samym końcu doprawiamy danie
olejem sezamowym
– to ważne, aby danie nie było zbyt gorące, by
olej
zachował jak najwięcej swoich cennych właściwościZ proporcjami oczywiście można kombinować, to wszystko zależy od Waszych kubków
smakowych
.Smacznego!
Źródło:
http://www.kuchniabazylii.pl/2013/07/makaron-chinski-z-kurczakiem-kapusta-pekinska-i-olejem-sezamowym
Przepisy powiązane
Kurczak w maśle orzechowym
Tajskie szaszłyki z kurczaka z kolendrą
Warzywa orientalne na ostro
Zielona fasolka po syczuańsku czyli facet w kuchni
Papier ryżowy/ awokado/ kapusta pak choi
Składniki powiązane (0)